SUŠAČKA REVIJA broj 123/124

 


UVODNIK

Poštovani čitatelji,

stranice novog broja Sušačke revije kojeg držite u rukama zauzimaju izuzetno zvučna imena.

Već na prvim stranicama vidjet ćete Nenada Bacha, poznatog riječkog glazbenika koji 40 godina živi u SAD-u, gdje je surađivao s brojnim velikim imenima kao što su Bruce Springsteen, Bono ili Leonard Cohen.

Slijedi legendarno ime i prezime John Lennon, kao tema opere što ju je skladao nekadašnji hrvatski predsjednik Ivo Josipović prema libretu kojeg je napisala naša sugovornica Marina Bitti, profesorica na Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Rijeci.

U tom svijetu glazbe naš autor Velid Đekić u tekstu u kojem se pita: Je li Rijeka uistinu grad rocka?, te odmah i odgovara: Odgovor je samo jedan – onaj pozitivan. Navodi imena kao što su Uragani, Ira Kraljić, Neda, Miljenko i Dario, Mrle, Urban i još mnoga druga.

A posebna je i priča o Vjenceslavu Novaku, našem istaknutom književniku koji je, što je u javnosti slabo poznato, bio i glazbenik, skladatelj, autor velikog broja glazbenih djela i profesor glazbenih predmeta u Muškoj učiteljskoj školi u Zagrebu.

Privlačna su na našim stranicama i imena Nenada Šegvića i Larrya Zappie, osnivača HKD Teatra i Nedjeljka Fabrija kojeg se rado sjećamo, a koji je svojim djelima, prevenstveno Vježbanjem života, načeo teme esula i exodusa kada ih se nitko s naše strane nije usudio doticati.

Ugledat ćete na stranicama ovog broja Sušačke revije i zvučno ime i prezime Ratka Rudića, koji je možda i najveći vaterpolo trener svih vremena, ali i duhoviti odgovor na pitanje što se dobije kombinacijom Gorskog kotara i Dalmatinske zagore?

Tu je, zatim, i Mile Miličević, jedan od junaka košarkaškog parketa riječke Dvorane mladosti sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a kad smo već kod košarke spominjemo i znamenitog Damira Šolmana koji nije imao poveznicu s riječkim krajem, ali je bio simbol jednog vremena u kojem su i Dvorana mladosti i ostale košarkaške dvorane bile popunjene do posljednjeg mjesta.

Mnogi su od Vas sigurno čuli i za imena Josipa Marohnića i Maria Puratića, a ta su imena, možda to neki nisu znali, simboli za hrvatsko iseljeništvo i za suvremeno svjetsko ribarstvo. Kao što mnogi sigurno nisu znali da je Vladimir Velebit, poznati političar i diplomat iz vremena Jugoslavije tijekom studentskih ljetnih dana bio nogometaš u Novom Vinodolskom.

Sve su to, cijenjeni čitatelji, imena koja možete pronaći u dvadesetak naših novih priča koje ćete, vjerujem, sa zanimanjem, čitati i prelistavati tijekom idućih mjeseci.

Želim Vam ugodno čitanje i sretnu 2024. godinu,

Alen Čemeljić

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana