SUŠAČKA REVIJA broj 123/124

 


sport

DUPIN IZ MRZLIH VODICA

Marin Krstulović

priča o Ratku Rudiću

Ratko Rudić je najveći. Bez ikakve dileme. Ratka ne čine najvećim samo trofeji koje je osvojio već u prvom redu odnos, kreacija i atmosfera. To kako je on znao stvoriti atmosferu tijekom priprema, a u ono vrijeme smo na pripremama bili i po dva mjeseca, to je nešto nevjerojatno.

Znao bi napraviti tako savršeno profesionalnu atmosferu, vrlo strogu, napornu, ali i pravednu. Nikad ništa nije prepuštao slučaju. Od analize protivnika do same izvedbe u bazenu. Ne znam kako bih to nazvao, posjedovao je vrlo posebnu autoritativnu bliskost s igračima.

Bio bi najsretniji na svijetu kad bi ti se Ratko obratio. Uvijek je pazio da drži distancu, bilo je tu puno prijekora i strogoće, ali opet smo osjećali toplinu i brigu. Tu je bio najjači. Ratko nikad, ali baš nikad nije opsovao igraču. Bio je prefin za tako nešto. Kad bi te pogledao u ljutnji, bilo bi da se smrzneš, ali nikad nije opsovao. Najveći je.

Za vrijeme Olimpijade u Los Angelesu saznao sam da je u blizini (Santa Monica) koncert Beach Boysa, a te smo večeri trebali imati jedan duži trening. Zamolio sam ga da odem i on je pristao. Morate znati da je među nama postojalo obostrano povjerenje pa je Ratko znao da ćemo ga pratiti ako kaže da idemo bilo gdje.

Jednako tako je znao prepoznati trenutak kad je nama nešto bitno. Ratko i ja... Tema za opširnu analizu. Imali smo specifičnu vezu koju nismo baš znali verbalno iskomunicirati, ali dovoljan je bio jedan pogled i ta energija da se razumijemo. Nevjerojatno povjerenje. Nema onog što tada ne bih napravio za Ratka. Možda ću biti radikalan, ali da je trebalo, život bih dao za njega. I uvjeren sam da bi isto to napravili i svi ostali igrači.

Tako nam o junaku naše priče govori Igor Milanović, jedan od najboljih vaterpolista Jugoslavije svih vremena, strijelac vjerojatno najpoznatijeg gola u povijesti vaterpola, za 12.11 protiv Italije u finalu svjetskog prvenstva 1986., nakon osam produžetaka. Na klupi je kao izbornik Jugoslavije bio Ratko Rudić.

ŽIVOTOPIS

Što se dobije kombinacijom Gorskog kotara i Dalmatinske zagore?
Zvuči kao pitanje iz nekog starog, otrcanog vica, ali nije... ozbiljno je.
A ozbiljan je i odgovor... dobije se Ratko Rudić.

...

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana