SUŠAČKA REVIJA broj 123/124

 


more

REVOLUCIONAR SVJETSKOG RIBARSTVA

Branko Šuljić

U prvoj polovici 2021. godine u Zagrebu je održana velika i, slobodno možemo reći, jedinstvena izložba nazvana „Hrvatska svijetu“. Inicijativu je pokrenula zagrebačka dnevna novina „Večernji list“, koji je prethodno objavio specijalno izdanje nazvano „Hrvati koji su mijenjali svijet“. Multidisciplinarni i multimedijski projekt predstavio je na jednom mjestu 38 hrvatskih velikana koji su svijetu dali velika djela. Za neke od njih i njihova postignuća svi znamo, drugi su nam slabije poznati, a za pojedine čuli su samo rijetki, oni koji su na određeni način vezani uz njihovo djelo. Mario Puratić zacijelo spada u treću skupinu. Moglo bi se reći – čovjek o kojemu se više zna u svijetu nego u domovini. Nažalost, nije jedini od velikana rođenih na hrvatskom tlu koji doživljava takvu sudbinu.

Velikan svjetskog ribarstva nije izravno vezan uz naš kraj, ali je u njemu itekako prisutan, a jedna djelatnost danas je praktički nezamisliva bez primjene njegova djela. Rođen je na Braču, u Sumartinu, u obitelji težaka i ribara, bilo ih je 13 braće i sestara. Možemo zamisliti „obilanciju“ svakog obroka, „raskoš“ u odijevanju… Umro je daleko, u SAD-u, na zapadnoj obali, u poznatoj Santa Barbari u Kaliforniji. Puno mu je kršteno ime Juraj Ivan Mario Puratić.

Brojke o godinama rođenja i smrti pomalo zbunjuju. Neki istraživači njegova života i djela navode da je rođen 1917. godine, a drugdje se spominje godina 1904. S vremenom, iskristalizirala se 1904. godina, njeni zagovarači ponudili su konkretne dokaze.

Ovisno o datumu rođenja, navodilo se i različite godine odlaska u Ameriku, da bi se s vremenom prihvatila 1925., dok je u nekim enciklopedijskim izdanjima podatak da je iselio 1929., a neki biografi spominju 1938. godinu. Uglavnom, slažu se da je otišao kada mu je bila 21 godina.

Zanimljivo, sporna je i godina smrti. Da, to se događa i u suvremenom svijetu! Umro je 1993. godine, sjećam se, neki su mediji to registrirali. Pisao sam tada o njemu. Istodobno, na spomen-ploči, što mu je 2010. postavljena u rodnom mjestu, zabilježeno je da je umro 1989. godine. Teško je to objasniti. Godinu, dvije nakon smrti pokopan je u rodnom mjestu.

...

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana