SUŠAČKA REVIJA broj 123/124

 


iz arhiva

OBAVJEŠTAJCI I „SUMNJIVA LICA“

Ljubinka Toševa Karpowicz

Arhivski izvještaji talijanske policije iz Rijeke o obavještajcima i sumnjivim licima na Sušaku 1928.-1930. godine

Naglašeno neprijateljstvo između Kraljevine SHS i Kraljevine Italije započelo je nakon što je u Tirani 27. studenog 1926. godine potpisan Talijansko-albanski ugovor o prijateljstvu i sigurnosti, kojim je Albanija došla pod prikriveni protektorat Kraljevine Italije. Istodobno je Francuska pozvala beogradsku vladu da potpiše već parafirani ugovor o prijateljstvu, unutar kojeg je bio tajni dodatak o suradnji generalštabova obje zemlje. Kraljevina SHS potpisala je ugovor 11.XI.1927., čime je, ustvari, započela suradnja obaju genaralštabova. Nakon toga je Kraljevina SHS znatan dio obavještajnih aktivnosti prema Italiji, osobito onu vezanu za Julijsku krajinu, smjestila na Sušaku.

Razlozi za to bili su brojni:
- najprije: nakon aneksije Riječke države, granica između obje države bila je Rječina.
- na Sušak i sjeverni Jadran izbjegli su pred d'Annunzijevim terorom brojni Riječani, a naredni kontigent bio je nakon državnog udara na vladu Riccarda Zanelle 3.III.1922.
- s obje strane nove granice živjele su osobe koje su se često osobno poznavale i govorile jezicima lokalne komunikacije (i hrvatski i talijanski).
- na Sušaku bili su smješteni konzulati brojnih zemalja, što je, samo po sebi, bila okolnost povoljna za prikupljanje važnih informacija,
- nakon dovršenja izgradnje i opremanja vojarne na Sušaku -1929. godine u njoj je smješten 2. pešadijski puk s garnizonima na Sušaku, u Kraljevici i Gerovu, što je omogućavalo stjecanje, ali i neposredni prijenos vojnih podataka


MAJOR TONČI KUKOLJ

Prvo izvješće o utemeljenju ureda za jugoslavensku špijunažu na Sušaku potječe od 7.veljače 1928. godine. Izvor je izvješća Dobrovoljačka vojska za nacionalnu bezbjednost, Komanda 61a legije „Kvarner” (Milizia volontari per la sicurezza Nazionale, Comando della 61a Legione „Carnaro”), na čijem se čelu kao komandirajući nalazio Giovanni Host Venturi. Host-Venturi već je tada prvi čovjek riječkog fašizma. Od 1923. do 1928. bio je Komandant narodne vojske (Console della Milizia), nakon čega će njegova karijera strelovito krenuti uzlaznim putem.

Izvješće je upućeno Komandi V. zone Dobrovoljačke vojske za nacionalnu bezbjednost i Riječkoj prefekturi i tiče se vojnih informacija.

...

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana