SUŠAČKA REVIJA broj 123/124

 


in memoriam

IN MEMORIAM: DR. SC. BISERKA CVJETIČANIN

Zaslužna hrvatska znanstvenica Biserka Cvjetičanin voljela je Sušak gdje je živjela do mature u Sušačkoj gimnaziji.


Sušački maturanti, generacija 1957./58. na obljetnici mature 2023. godine.
Biserka Cvjetičanin druga slijeva u drugom redu.

Nakon doktorata na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu iz područja afričkih studija, usavršavala se na Sorboni te na Sveučilištu u Londonu. U višedesetljetnoj, impresivnoj znanstvenoj karijeri na hrvatskom, engleskom i francuskom jeziku objavila je više od tri stotine znanstvenih radova, knjiga i članaka o kulturnom razvoju i politikama, kulturnoj raznolikosti i međukulturnoj komunikaciji te je redovno vodila i sudjelovala u nizu istraživačkih programa i projekata u okviru UNESCO-a i Vijeća Europe. U zagrebačkom Institutu za razvoj i međunarodne odnose bila je dugogodišnja voditeljica Odjela za kulturu i komunikacije, a bila je i zamjenica ministra kulture početkom dvijetisućitih. Nositeljica je najvišeg francuskog odličja Légion d’honneur dodijeljenog 2003. godine za zasluge u promicanju međunarodne kulturne suradnje. Pokretanjem Međunarodne mreže za suradnju CULTURELINK prije razvoja Interneta i ekspanzije mreža, dr. sc. Cvjetičanin stvorila je najveću globalnu mrežu za suradnju u područje kulture i pozicionirala Zagreb i Hrvatsku kao jedno od globalnih centara izvrsnosti za istraživanje kulture i kulturnih politika. U okviru mreže CULTURELINK razvili su se i stasali brojni uspješni i svjetski priznati znanstvenici i istraživači.

Svima nama koji smo imali priliku i čast surađivati i družiti se s Biserkom u sjećanju će ostati njezin nevjerojatni radni i životni elan te entuzijazam i znanje koje je nesebično dijelila s mlađim kolegama. Ostajemo vječno zahvalni što je svoje znanje, iskustvo i međunarodne kontakte uložila kako bi mnogima od nas otvorila vrata znanosti i istraživanja i pomogla u pronalaženju našeg profesionalnog i istraživačkog puta.

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana