SUŠAČKA REVIJA broj 123/124

 


glazba

RIJEČKI ROCK U 20 TOČAKA

Velid Đekić

Nevjerni psi i druge priče


KLUB HUSAR I ROCKERSKI „PLES SA PLOČA“

Veliki prasak kojim je rođena riječka rock-scena ima svoj naziv. On glasi – Husar. Priča o tom klubu vodi u podzemnu dvoranu zgrade u Dežmanovoj 3. Dvoranu je isprva koristio za probe jazz sastav obližnje gimnazije, a kada ona ostane bez korisnika, na svoje će doći ljubitelji rocka. Klub Husar djelovao je od 1957. do 1964. godine, nazivajući svoj program „plesom sa ploča“. A što je to nego sinonim za još nepoznat izraz disko? I što je bolje za mladenačkom energijom nabijen ples od ritma ranog rock'n'rolla, koji je dopirao s Husarovih gramofona?

Husar je rock-klub i disko-klub u jednom. Kronologija kaže da je Husar prvi rock-klub i disko-klub u socijalističkom dijelu svijeta, a prednjači i u dobrom dijelu zapadnih država. Isto vrijedi za njegove disk-džokeje. Počeo je Vito Franović, a za njim su za gramofon stali Anton Host Tonči, Igor Barbalić, Anton Habčić Toni, Davor Plešković i drugi.


COLIN HICKS &THE CABIN BOYS U KINU PARTIZAN
...

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana