SUŠAČKA REVIJA broj 123/124

 


razgovor

YOU MAY SAY I'M A DREAMER...

Svjetlana Hribar

Marina Biti, autorica knjige „Lennon“, i gostujuća profesorica na sveučilištu Hankuk u Koreji

Profesorica na Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta pri Sveučilištu u Rijeci – dr. Marina Biti, osim angažmana u osnovnom zanimanju, aktivna je u mnogim sferama kulturnog i društvenog života. Spada među one (kod nas) rijetke intelektulce koji se ne ustručavaju izreći svoje mišljenje i za to podnijeti posljedice, spremna je raditi za opće dobro. Okušala se – doduše kratko, ali vrlo produktivno – i na polju politike, vjerujući da se radom i poštenim angažmanom može učiniti pomake, ali je uza sve ipak ostala u okvirima profesije, djelujući niz godina i na Odjelu za medije, komunikologiju i novinarstvo Sveučilišta Sjever. Njezin je znanstveni fokus je kognitivna stilistika, mediologija, diskursna teorija. Obrazovanje je stjecala u Rijeci, Londonu, Kingstonu na Jamajci, a znanstveni magisterij i doktorat na Sveučilištu u Zagrebu. Predavala je u SAD-u (Fulbrightova stipendistica) – Bloomington, Indiana, ali i više godina u Italiji (Padova i Trst). Trenutno je gostujuća profesorica na Hankuk University of Foreign Studies u Koreji.

Profesorica Marina Biti bila je pokretačica, osnivačica i voditeljica različitih studijskih programa u svojoj matičnoj instituciji (doktorski studij Književnost i društveno-humanistički kontekst; kulturalni studij; program knjižničarstva), a uz brojne znanstvene članke, objavila je jedanaest znanstvenih knjiga, tri romana (Intimna teorija romana, Ćuk il' netopir, Prozor u prozoru) i libreto na hrvatskom i engleskom jeziku u sklopu multimedijelanog projekta „Vidove orgulje“ (glazbu potpisuje Aleksandar Valenčić, a likovnu opremu Vojo Radoičić)

Bio je to sve uvod u njeno najnovije književno djelo Lennon: Poput plivanja u zraku / Lennon: Like Swimming in the Air, koje je ove jeseni bilo u procesu objavljivanja na Amazonu. Prema tom libretu Ivo Josipović skladao je operu Lennon, naručenu od Zagrebačkog biennala, koja je u svibnju ove godine praizvedena na sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, u režiji Marine Pejnović.

Tekst Marine Biti o posljednjim trenucima Lennonova života i daljnja sudbina te knjige, neposredni supovod ovom razgovoru, u kojem je i njen boravak terad u Koreji – bio nezaobilazna tema

Vaš libreto ne prati na standardni način život Johna Lennona, već ga gledamo kroz prizmu sasvimkratkog vremenskog perioda koji prethodi smrti,kada – barem tako kažu oni koji su takva stanjaimali sreće preživjeti – pred očima umirućeg, poputfilma, proleti čitav njegov život ili barem najvaž-niji dijelovi.

...

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana