SUŠAČKA REVIJA broj 37

 


klub sušačana

IZVJEŠĆE O RADU KLUBA SUŠAČANA  

Zora Muvrin i Oskar Pavešić  

Zadnje tromjesečje 2001. godine obilovalo je značajnim aktivnostima članova Izvršnog odbora Kluba. Dužnost nam je da s onim najvažnijima upoznao naše članstvo, simpatizere Kluba i čitatelje naše Revije.
Dana 5. prosinca 2001. u slastičarnici hotela Kontinental na Sušaku održana je konferencija za novinare na kojoj je predstavljen 36. broj Sušačke revije tiskane u nakladi od 1500 primjeraka. Predstavnici medija upoznati su s pripremama za proslavu 10. obljetnice Kluba Sušačana. Na dan osnutka Kluba, 12. travnja u HKD-u na Sušaku održat će se svečana akademija gdje će se predstaviti 37. broj Sušačke revije i upriličiti posebni umjetnički program. Prije održavanja svečane akademije predviđaju se još poneki slavljenički susreti, izložbe i večeri.
Dana 7. prosinca 2001. u HKD-u na Sušaku održana je prezentacija 36. broja. Program je vodila gđa Glorija Fabijanić-Jelović, a u umjetničkom programu nastupili su riječki Morčići i grupa Hipnotik pod vodstvom prof. Egle Trošelj. Ovim putem im zahvaljujemo što su našim članovima pružili ugodne trenutke.
Reviju je predstavio glavni urednik Alen Čemeljić, a nakon toga oko 450 članova i prijatelja zadržalo se u tradicionalno ugodnoj atmosferi domaće »ćakule« u atriju HKD-a na Sušaku. (Vidi slije 1, 2 i 3)
Dan poslije, 8. prosinca 2001. u Klubu hrvatskih književnika na zagrebačkome Jelačićevom trgu za članove našega Kluba u Zagrebu upriličena je prezentacija 36. broja Sušačke revije.
Posebnu čast ukazala nam je pročelnica Odjela za kulturu Grada Rijeke, gđa. Ivanka Persić, koja je s našom ekipom otputovala u Zagreb na promociju Revije.

s058a.jpg (31659 bytes)
Predstavljanje Sušačke revije u Zagrebu u prosincu prošle godine privuklo je brojne ugledne osobe

Od brojnih uzvanika, promociji su prisustvovali ministar kulture Republike Hrvatske g. Ante Vujić, savjetnik za kulturu Predsjednika Republike Stipe Mesića g. Zdravko Jelenović, prof. Biserska Cvjetičanin, zamjenica ministra kulture, g. Drago Haramija, akademski slikar Belizar Bahorić, g. Kazimir Vidas i drugi. Program je vodila naša članica, dugogodišnja voditeljica i spikerica HTV-a, gđa Vesna Spinčić Prelog.
Reviju je predstavio glavni urednik g. Alen Čemeljić, a prof. Daina Glavočić, uz prikazane slajdove, opširno je prikazala historicizam Sušaka i Rijeke.s058b.jpg (18284 bytes)
U glazbenom dijelu nastupili su prof. Mladen Požgaj (oboa) i prof. Željko Klepač (klavijature), obojica članovi simfonijskog orkestra HRT-a. Koristimo priliku da zahvalimo gostima i svima koji su svojim nastupom uveličali prigodnu svečanost prezentacije naše Revije. Zagrebačkom susretu prisustvovalo je 150 članova iz Zagreba i 30 članova sa Sušaka. 15. i 16. prosinca 2001. za stotinjak članova bio je predviđen izlet u Italiju, Rimini i San Marino. Zbog vrlo jake zime i snijega koji je zahvatio srednju i južnu Italiju, te zbog bolesti i odustajanja izletnika (20%), izlet je odgođen za ožujak 2002. godine. Organizatori izleta, koji su uložili maksimum truda i napora, zaslužuju posebno priznanje: gđa Maja Doričić Gorup, Mirjana Delmestre, Krešo Turk i Ljiljana Mihajlović.
Prigodom božićnih i novogodišnjih blagdana izaslanstvo našega Kluba – Mirjana Delmestre, Meri Doričić i Vlasta Griffith – posjetile su starije Sušačane u domovima za starije osobe na Kantridi i u Voloskom. Tom prilikom uručeni su im poklon-paketi i upriličen je skromni domjenak. Evocirane su uspomene na proteklo vrijeme, kad su ti umirovljenici bili mladi građani Sušaka, kojeg do dana današnjeg nisu prestali voljeti. Isti taj njihov Sušak ne može im uzvratiti ono što su oni u njega ugradili. Malom pažnjom i posjetom naših članova, koja njima mnogo znači, pokazujemo da se na njih nije zaboravilo. Nažalost, nemamo toliko sredstava ni mogućnosti da sve starije, autohtone Sušačane, koji žive u svojim domovima, razveselimo našom posjetom, ali im ovim putem iskazujemo svoje poštovanje, sa željama da još dugo požive u sreći i zdravlju.
Dana 27. prosinca održan je tradicionalni Novogodišnji koncert orkestra i solista Opere HNK-a Ivana pl. Zajca pod ravnanjem dirigentice Nade Matošević. Koncertu je prisustvovalo petstotinjak članova našega Kluba, koji su puna dva sata uživali u glazbi Čajkovskog, Papandopula, J. Straussa, Dvoržaka i Andersona. Moramo zahvaliti svim izvođačima (N. Karabdić, V. Vojnić, S. Praprotnik, O. Kaminska) orkestru i dirigentici. Posebno zahvaljujemo upravi HNK-a i intendantu g. Šestanu, koji svake godine omogućuje članovima našega Kluba tradicionalni Novogodišnji koncert, uz veliki popust u cijenama ulaznica.

     Novi članovi Kluba

1. Dario Fonovich
2. Liliana Fonovich
3. Miroslava Alković-Martinović
4. Dijana Morić
5. Josipa Erman
6. Marijanka Pokrajac
7. Petar Pokrajac
8. Anita Cindrić
9. Anica Petković
10. Đorđe Petković
11. Biserka Požgaj
12. Mladen Požgaj
13. Dragica Ljubičić
14. Ante Fulgosi
15. Ljubica Domitrović
16. Tatjana Valić-Rudan
17. Arsen-Ivan Tijan
18. Ljubomir Jereb

Ovo je bio samo dio aktivnosti u zadnjem tromjesečju 2001. godine.
Početkom ove godine organizirali smo karnevalsku večer Kluba Sušačana u hotelu Jadran na Pećinama te čakavsku večer na Trsatu. I dalje ćemo gradskim čelnicima ukazivati na komunalne probleme Sušaka, a ozbiljno ćemo se angažirati i o pitanju uređenja (namjene) Delte te pokrenuti pitanje vraćanja imena »Sušak«.
Vjerujemo da ćemo uz podršku gradskih struktura, posebno komunalnih odjela, kao i gradskog i županijskog Odjela za kulturu, uspjeti provesti u djelo program naših aktivnosti. Isto tako se nadamo da će o radu Kluba, kao i do sada, građane našeg grada objektivno i na vrijeme izvještavati sredstva javnog priopćavanja (Novi list, La Voce del Popolo, Radio Rijeka, Kanal Ri i HTV), kojima treba odati priznanje za devet godina uspješne suradnje.
Zbog pojačane aktivnosti Kluba i povećanja troškova, na sastanku Izvršnog odbora 10. siječnja 2002. jednoglasno je prihvaćeno da se članarina za 2002. godinu poveća za jednog člana obitelji s 30 na 40 kuna godišnje, a za ostale članove obitelji s 10 na 15 kuna po osobi. Vjerujemo da će članovi našega Kluba imati razumijevanja te i nadalje redovito plaćati članarinu.

Posebno nam je zadovoljstvo izvijestiti da je naš Klub krajem 2001. godine uspio ostvariti davnu želju za vlastitom web stranicom na Internetu (adresa je: www.klub-susacana.hr). Ovime je omogućeno pravodobno informiranje članstva o svim aktivnostima Kluba i o Sušačkoj reviji. Imamo i svoju e-mail adresu: klub-susacana@ri.hinet.hr, pa smo dostupni i tim najmodernijim sredstvom komunikacije.

Kronologija stvaranja Kluba Sušačana

Počelo je razmišljanjima mnogih Sušačana, nakon što je njihov grad zagonetno izgubio svoje ime, svoj identitet. Razmišljanja su prešla u zamisli, zamisli u razgovore, a komunikacija među ljudima u organizirano djelovanje.
U siječnju 1992. godine četrnaestero ljudi okuplja se u Inicijativni odbor, koji se sastojao od sljedećih članova:

Arsen CELIGOJ, Arsen ČABRIJAN, Raoul KOMEN, Igor KOPRIVNIKAR, Mirko KOŠIR, Zdravko-Ćiro KOVAČIĆ, Mladen LENAC, Marko LINIĆ, Vlasta LINIĆ-VLAHOVIĆ, Boris LUKIĆ, Danko PAVEŠIĆ, Milivoj PEROVIĆ, Andrija RANDIĆ i Viktor STIPČIĆ.

Na čestim, plodonosnim i dobro posjećenim sastancima dogovorene su sve formalnosti osnivanja kluba i sazivanja Osnivačke skupštine. Inicijativni odbor odabrao je desetoricu ljudi, koji su, uz jednostavnu proceduru, mogli udovoljiti zahtjevima ondašnje administracije za imenovanje članova osnivača, a to su bili:
     Arsen CELIGOJ, Arsen ČABRIJAN, Viktor HRELJANOVIĆ, Raoul KOMEN, Igor KOPRIVNIKAR, Mladen LENAC, Boris LUKIĆ, Milivoj PEROVIĆ, Andrija RANDIĆ i Viktor STIPČIĆ.
Osnivačka skupština Kluba Sušačana održana je 11. travnja 1992. u dvorani Sušačke gimnazije. Na Osnivačkoj skupštini donesen je Statut Kluba, donesena je Odluka o osnivanju Kluba, te su izabrani:
predsjednik: Zdravko-Ćiro KOVAČIĆ
članovi Izvršnog odbora: Arsen CELIGOJ, Arsen       ČABRIJAN, Maja DESPOT, Mirko KOŠIR, Igor KOPRIVNIKAR, Raoul KOMEN, Mladen LENAC, Boris LUKIĆ, Danko PAVEŠIĆ, Oskar PAVEŠIĆ, Milivoj PEROVIĆ, Andrija RANDIĆ, Igor RUŽIĆ i Vlasta LINIĆ-VLAHOVIĆ.

članovi Nadzornog odbora: Vlasta ŠARINIĆ-GRIFFITH, Viktor HRELJANOVIĆ i Ivan ŠAMANIĆ.

Dana 17. travnja održana je osnivačka sjednica Izvršnog odbora Kluba Sušačana na kojoj su izabrani dopredsjednik Andrija RANDIĆ, tajnik Arsen ČABRIJAN i blagajnik Igor RUŽIĆ.
     Rješenjem Sekretarijata za opću upravu Općine Rijeka, Klub Sušačana upisan je u Registar udruženja građana Općine Rijeka pod registarskim brojem 15, knjiga I., dana 1. lipnja 1992. godine.

Danko Pavešić       

s060.jpg (19093 bytes)
Vrijedne članice Kluba Sušačana prodaju Sušačku reviju

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana