SUŠAČKA REVIJA broj 37

 


zanimljivosti

VJEŠTICE NA KASTAVSKOJ DUŠI  

Amir Muzur  

Štriga jena! – dobrosusjedska je formula kojom naš narod odvajkada počašćuje zle babuskare (i ujedno ružne, dakako: nisu Aralica i Sedlar jedini koji vjeruju da estetika opakih neminovno mora trpjeti). Međutim, nerijetko se u toj kvalifikaciji krije benevolencija ruganja, pa čak i komplimenta upućenog ženskoj inteligenciji ili pronicljivosti (Štriga j' točno rekla ča će se dogodit! Ma kako samo šparugu najde, štriga jena!). U toj benignosti zamjećuje se trag prastarog antiknog stava prema vješticama, kojeg reflektiraju priče o Medeji i Kirki, ili one Horacijeve ili pak biblijske.
Promjena se dogodila tek sredinom XV. stoljeća, dakle na izmaku srednjeg vijeka, kada prilično nenadano vještice postaju preokupacijom čitave »kulturne« Europe, a socijalna se zbivanja svode na njihov paničan progon i dokazivanje vlastite ispravnosti. Stvar se može objasniti samo poznavanjem dijagnoze vremena: kod stare dobre Europe javljaju se tada, naime, najžešći simptomi bolesti zvane hereza. Valdenzi i hugenoti, husiti i, napokon, protestanti otimaju se iz krila matere Katoličke crkve i oformljuju vlastite zajednice. Kako bi se puku objasnilo zašto ne smije slijediti te nove ideje koje propagiraju oslobađanje od korupcije Rima, s propovjedaonica se bacaju prokletstva na krivovjerne i dovodi ih se u vezu sa svim raspoloživim nedaćama (kojih uvijek, a napose tada, ima u izobilju): kugom i sušama, nevremenima i ratovima. Heretici tako postaju čaratelji i zlikovci, ubojice i trovači koje treba pobiti i spaliti, postaju vješti i vještice. Dobar dio puka iz tih je amvonskih tirada po prvi puta saznao za vještice, ali je ideju prilično brzo prihvatio slijedeći logiku da je uvijek dobro imati kakvog krivca pri ruci, ako ni zbog čega drugog, onda zato da bi se eliminiralo konkurenta, objasnilo sebi čudnovate zgode ili priskrbilo satisfakciju za stare nenamirene račune sa susjedom. I tako je krenuo val koji će sobom povući manje-više sve kršteno od Atlantika do Crnog mora i od Baltika do Sredozemlja, gdje u većoj, negdje u manjoj mjeri. Bilanca: najmanje 110.000 procesuiranih i oko 60.000 smaknutih, od čega oko 82% žena: možda zato što svi dobro znaju da je Eva kriva za sve.

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana