SUŠAČKA REVIJA broj 37

 


razgovori

PREMIJER S GROBNIKA  

Jurica Vandel  

Dragutin Haramija, rođeni Grobničanin, bio je možda najbolji predsjednik hrvatske vlade ili onoga što se u doba socijalizma nazivalo republičkim Izvršnim vijećem. Neki bi rekli da je bio ponajbolji gradonačelnik Rijeke, prije nego što je u osvit Hrvatskog proljeća otišao u Zagreb na čelo Vlade koja se tada borila za što bolji položaj Hrvatske unutar SFRJ. Na njegovu i žalost mnogih hrvatskih građana,Hrvatsko proljeće ugušeno je i njegovi su akteri umirovljeni, uklonjeni sa scene ili osuđeni na zatvorske kazne.Haramija je 1972. godine umirovljen. Osobno je podnio ostavku na mjesto prvog čovjeka republičke vlade i prestao je biti članom Centralnog komiteta. Tako je u 49. godini okončana politička karijera perspektivnog političara i menadžera, koji se odmah nakon Drugoga svjetskog rata izdigao u sam vrh hrvatske politike.

Haramija danas kaže da nije nimalo ogorčen zbivanjem u tom periodu. Uvijek će reći da je i tada, baš kao i 1941. godine, donio pravu odluku i bio na strani naroda. Međutim, ne želi se previše baviti prošlošću. »Mi smo danas opterećeni tolikim problemima vezanima uz napredak Hrvatske i mislim da bi bilo bolje prepustiti '71. godinu povjesničarima«, govori ovaj vitalni, lucidni i politički još uvijek zainteresirani 79-godišnjak u svom stanu na zagrebačkom Tuškancu, u kojem živi od umirovljenja.
s010.jpg (17531 bytes)Dragutin Haramija rođen je u Čavlima 1923. godine. Djetinjstvo i ranu mladost proveo je na Grobinštini, uz dvojicu braće i sestru. Obitelj Franje Haramije bila je imućna i ugledna trgovačka familija. Otac Franjo u dva je navrata boravio i radio u Americi, a u rodni se kraj vratio kraj 1920. godine i izgradio kuću u Čavlima gdje se bavio trgovinom te kupovinom i prodajom drva. Mladi je Dragutin upisao građansku školu na Sušaku, nakon što je na nagovor oca odustao od upisa u Pomorsku školu u Bakru, pa je svakoga dana pješice odlazio niz Banska vrata na Sušak.
Već sa 16 godina, ostavši bez oca, počeo je sa starijim bratom uzdržavati obitelj. Međutim, to je kratko trajalo. Odmah na početku talijanske okupacije pridružio se Narodnooslobodilačkoj borbi i kraj rata dočekao je u Primorsko–goranskoj diviziji. Munjeviti uspon u partijskoj hijerarhiji zaustavljen je Hrvatskim proljećem, čija je trideseta obljetnica proslavljena krajem prošle godine.

s011.jpg (11328 bytes)
Dragutin Haramija sa Savkom Dabčević-Kučar na 23. sjednici CK SKH 1970.godine

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana