SUŠAČKA REVIJA broj 37

 


glazba

KAKO SE PJEVALA PJESMA  

Branko Mijić  

Ženska klapa Luka iz Rijeke najuspješnija je hrvatska ženska klapa, a ove godine juriša na peti Zlatni štit Omiškog festivala

s046.jpg (44334 bytes)Uz lijep glas ide i lijep stas, mogao bi zaključiti i onaj tko se prvi puta nađe na koncertu ženske klape Luka iz Rijeke. No, te dvije bogom dane vrline svakako bi ostale kratkotrajnim bljeskom da nije mukotrpnoga, gotovo svakodnevnog rada, neumornog trčanja između poslovnih obveza i obiteljskih dužnosti do proba, putovanja, nastupa, snimanja... Entuzijazam je nemjerljiv novcem, njega se ne može platiti ni dati drugome, ali bez njega se ne može niti obogatiti u onome najplemenitijemu, duhovnom smislu. Kako stignu sve to uskladiti i svuda stići, vjerojatno ni one same ne znaju, ali da nisu takovoga kova ne bi trajale već šesnaestu godinu i ne bi pronosile slavu Hrvatskog primorja i Istre diljem Hrvatske kao najbolja hrvatska ženska pjevačka družina, cijenjena i uvažavana i izvan naših granica. Pronoseći autohtone zvukove ovoga kraja postale su i njegov nezaobilazni simbol koji je svoj kamenčić ugradio u bogati mozaik njegove glazbene tradicije. Čuvajući od zaborava svoju glazbenu baštinu i same su postale njezinim dijelom.
Na najprestižnijem Festivalu klapskog pjevanja, u Omišu, odvojile su četiri Zlatna štita, što je uspjelo još samo rijetkim muškim klapama, pa će u ovoj palindromskoj 2002. godini pokušati dokazati da dva i dva mogu biti pet, odnosno postati prvom klapom u povijesti Festivala koja je zaradila pet najsjajnijih odličja. Pred njima su novi nastupi, koncerti, snimanja i putovanja, i ne treba sumnjati da će kao i uvijek do sada uspjeti u svom naumu, ne žaleći ni trenutka svog slobodnog vremena. Da biste Lukice upoznali u pravom svjetlu, nije ih dovoljno vidjeti ili čuti samo jednom; valja s njima češće podijeliti radost pjevanja i trnoviti put do uspjeha. Nagrada za to uvijek je »kristalna kocka vedrine« koju pjesma nosi, jer bila ona tužna ili vesela u njihovom je društvu uvijek zvuk dobrog raspoloženja.

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana