SUŠAČKA REVIJA broj 38/39

 


klub sušačana

IZVJEŠĆE O RADU KLUBA SUŠAČANA 

Oskar Pavešić  

    Prvo polugodište ove godine (posebno prvo tromjesečje) proteklo je u pripremama za obilježavanje desete obljetnice Kluba, u čemu su, s puno zanosa i volje, sudjelovali svi članovi Izvršnog odbora. Pri tome se posebno brinulo da akademija, osim predstavljanja 37. broja Sušačke revije i pretiska Almanaha grada Sušaka iz 1938. godine, svojim programom bude na razini ugleda kojega je naš Klub postigao svojim desetogodišnjim radom. Uz to, uspjeli smo obavljati i svoje redovite aktivnosti provedbe zacrtanog programa rada za tekuću godinu, a neke od značajnijih navodimo u ovom izvješću.
    Dana 8. veljače ove godine u hotelu Jadran na Sušaku održana je karnevalska zabava s večerom i bogatom tombolom, kojoj je prisustvovalo 150 članova Kluba i prijatelja. U veljači je, također, bibliografija Kluba, djelo prof. Milke Perišić i prof. Katje Tadić, stavljena na web stranicu Kluba, koju je do sada posjetilo više od 350 osoba.
    Da bismo mogli pokriti povećane troškove tiskanja 37. broja Revije i reprinta Almanaha bilo je neophodno krenuti u akciju sakupljanja prihoda, pa se unutar članova Izvršnog odbora obavila raspodjela sponzora i oglašivača koji bi svojim prilozima pomogli zatvoriti financijsku konstrukciju. Osim pomoći Ministarstva kulture te županijskog i gradskog Odjela za kulturu, u ovoj akciji je obuhvaćeno više od stotinu tvrtki u našem gradu.
    Posebno ističemo da su nam iz inozemstva svoje priloge poslali Krešo Filičić iz Milana, Rina Cosulic iz Milana, Đoko Ružić iz Švicarske, Frank M. Kordić iz Las Vegasa te iz Rijeke Andre Večerina i iz Zagreba Hrvoje Šarinić.
        Zahvaljujemo im na pomoći!
    Dana 23. i 24. ožujka organiziran je prethodno odgođen izlet za San Marino i Rimini. Izletu je prisustvovalo stotinjak izletnika, a zahvaljujući uspješnoj organizaciji voditeljima izleta (gđi. Mirjani Delmestre i gđi. Maji Dorčić Gorup), u potpunosti je uspio.
Unutar Izvršnog odbora Kluba sastavljena je komisija za ustanovljavanje kriterija o podjeli plaketa, povelja i Almanaha zaslužnim institucijama, sponzorima i pojedincima.
    11. travnja u hotelu Jadran održana je konferencija za novinare, gdje su predstavnici tiska, radija i televizije upoznati s dosadašnjim radom Kluba, postignutim rezultatima i programom do kraja jubilarne godine, s posebnim osvrtom na program obilježavanja obljetnice. O svemu iznesenom mediji su opširno upoznali građane našega grada i Primorsko-goranske županije. Za 11. travnja, uoči Svečane akademije, bio je predviđen promenadni koncert Gradske glazbe Trsat ispred hotela Kontinental, ali je zbog lošeg vremena odgođen.   

PISMO GRADONAČELNIKA

»Poštovani gospodine Kovačić,

Klub Sušačana već cijelo desetljeće promiče vrednote i duh ovoga grada, posebice u očuvanju identiteta njegovog sušačkog dijela. U ovih su deset godina članovi Kluba Sušačana gradu na Rječini podarili mnogo truda i zalaganja u otkrivanju njegove prošlosti kroz Sušačku Reviju. Klub je svojim aktivnim utjecajem pridonio kvalitetnom rješavanju mnogih svakodnevnih problema građana ovog grada. Svojim ste inicijativama i prijedlozima uvijek nastojali poboljšati i oplemeniti život u Rijeci, bilo da je riječ o povratku Vojarne Trsat civilnoj namjeni, rješavanju prometnih problema ili pak postavljanju spomenika Janka Polića Kamova na Sušačkom mostu. Kao gradonačelnik, mogu samo poželjeti da Klubova i inicijativa koje u pozitivnom duhu, aktivno djeluju na ovaj grad, upravo kao što to čini Klub Sušačana, bude što više.
Ovim se putem želim ispričati jer, zbog ranije dogovorenih obaveza, nisam u mogućnosti pridružiti se proslavi Vašeg jubileja. Stoga mi dozvolite da Vam u ime Poglavarstva Grada Rijeke i svoje osobno najiskrenije čestitam te svim članovima zahvalim na uloženom velikom trudu i zalaganju.»

      Dana 12. travnja održana je Svečana akademija u HKD-u na Sušaku. Program je vodila gđa. Jadranka Čubrić. Nakon minutom šutnje odane počasti svim preminulim članovima Kluba, predsjednik Kluba g. Zdravko Ćiro Kovačić pročitao je izvješće o desetogodišnjem radu Kluba. Također je od pristiglih pisama, čestitaka i brzojava (od Ministarstva kulture, savjetnika Predsjednika Republike, županije i pojedinaca do naših članova iz inozemstva) pročitao brzojav riječkoga gradonačelnika Vojka Obersnela, koji zbog spriječenosti nije mogao prisustvovati Akademiji. U ime grada Rijeke čestitke je Klubu prenio dogradonačelnik Luciano Sušanj, a Akademiji su kao gosti prisustvovali i dožupan Primorsko-goranske županije Luka Denona, predsjednik Zajednice Talijana dr. Alessandro Lekovic, direktor Izdavačke kuće Adamić Franjo Butorac, pročelnica Odjela za kulturu Grada Rijeke prof. Ivanka Persić te ostali uglednici iz našega grada i okolice, kao i mnogobrojni članovi i prijatelji Kluba.
    U kratkome umjetničkom programu sudjelovali su ženska klapa Luka iz Rijeke, gudački kvartet Grazioso iz Zagreba te harfistica prof. Marija Mlinar (inače, članovi našeg Kluba koji rade na HRTV-u u Zagrebu).
    Sušačku reviju br. 37 promovirao je njen odgovorni urednik dr. Danko Pavešić, a pretisak Almanaha grada Sušaka iz 1918. godine prezentirao je akademik dr. Petar Strčić.
U atriju HKD-a vrijedni članovi Izvršnog odbora Kluba (Andria Randić, Zdravko Ćiro Kovačić, Mirjana Delmestre, Ljerka Vukonić i drugi) uz mnogo su truda uspjeli na deset izložbenih panoa fotografijama i tekstovima ukratko prikazati djelovanje našega Kluba tijekom deset godina. Veliki dio posjetitelja sa zanimanjem je razgledalo izložbu.
    Po završetku Akademije održano je već tradicionalno druženje uz »ćakulu« i domjenak u atriju HKD-a.
    Od mnogobrojnih čestitaka posebno smo izdvojili pismo gradonačelnika Vojka Obersnela te dva telegrama, čije tekstove objavljujemo u ovom izvješću.    

Telegram Zajednice
Talijana

»Povodom desete godine rada Kluba Sušačana želim Vam uputiti svoje najiskrenije čestitke u ime svih »Fiumana« Zajednice Talijana Rijeke. Danas ovaj naš zajednički grad vidi nas ujedinjene u jednu autohtonu obitelj, u prošlosti mnogim desetljećima odvojenu, jednu obitelj u kojoj svatko posjeduje svoje karakteristike koje nas ujedinjuju, koje su nas uvijek spajale; isto nebo, isto more i ista zemlja. Bilo vi Sušačani, kao i mi »Fiumani«, u svom djelovanju stvorili smo paket tradicija, povijesti i uspomena koje je nemoguće iz nas izbaciti, i dužnost nam je da s tim tradicijama upoznamo one koji to ne znaju te da ih nastavimo prezentirati, sada i u budućnosti.

    Vjerujemo da će naši čitatelji i po tekstovima pisama moći ocijeniti ulogu Kluba u našem gradu i ugled dosegnut tijekom deset godina rad i postojanja.
    Odgođeni promenadni koncert gradske glazbe Trsat održan u četvrtak, 25. travnja, u 18 sati, na terasi hotela Kontinental, privukao je zavidan broj slušatelja, koji su pod krošnjama starih kestena uživali u melodijama Gershwina, Sorbona, Bauera, Kolditza i drugih skladatelja vedrih nota. Pedesetero glazbenika, sa svojim dirigentom Stjepanom Vadljom, upriličilo je sjajan program.

Telegram glazbene škole Ivan Matetić Ronjgov:
»Ni glasa ča je domaći glas,
ni grada ča je domaća vas,
Ni na svete zemlji,
ča je domaća zemlja.
Za taj glas se i vi već deset let uspješno zalažete.
Čestitamo!«


    Koristimo priliku da svim umjetnicima koji su sudjelovali u proslavi naše obljetnice i nastupali bez honorara (klapa Luka, kvartet Grazioso, Marija Mlinar, gradska glazba Trsat) zahvalimo na nastupima.
    Također zahvaljujemo svim sponzorima, oglašivačima i prijateljima Kluba koji su svojim prilozima pridonijeli u pokrivanju troškova tiskanja Almanaha.
Posebno hvala tvrtki Libra i voditeljici programa Jadranki Čubrić.

Novi članovi Kluba Sušačana :

1. Katica (Keti) Volarić
2. Vlatka Seršić
3. Marija Šenk
4. Sonja Konestabo
5. Bahrudin Bašić
6. Marija Bašić Valjan
7. Elio Benzan
8. Carmen Benzan
9. Milan Vukelić
10. Vera Vukelić
11. Dušanka Mavrić
12, Vera Valles

13. Tomislav Tomljanović
14. Ana Tomljanović
15. Melanija Kovačević
16. Sergio Kovačević
17. Antonija Matković
18. Marija Došen
19. Marija Španiček
20. Milovan Pezelj
21. Ivančica Pezelj
22. Marija Omerza
23. Dinko Ključarić
24. Lukrecija Ševeljević
25. Zlatko Kovačević Čabrijan
26. Davor Padjen
27. Luka Križanec
28. Ana Regent
29. Sergija Stipanov
30. Tanja Toradi
31. Nives Gjurović Reif
32. Mate Milčetić
33. Marija Milčetić
34. Ankica Milčetić
35. Ankica Tijan
36. Ante Gregović

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana