SUŠAČKA REVIJA broj 38/39

 


obljetnice

OBLJETNICE MATURE  

DOBILJŽILI ŠEZDESET GODINA
OD MATURE

Maturanti osmogodišnje Realne gimnazije proslavili su šezdesetu godišnjicu velike mature generacije 1940./41. šk. g., u istoj zgradi i učionici gdje su pohađali 8.a razred. Prva sušačka hrvatska gimnazija ranije je imala i odjel Klasične gimnazije. Ova gimnazija je osnovana još 1627. godine u Rijeci, a 1896. preseljena na Sušak. 
Polaznici gimnazije sastaju se nakon mature svakih pet godina, kako je dogovoreno na prvoj proslavi tada 35. godišnjice mature.
Od ondašnjih 28 maturanata ovom su susretu prisustvovala samo njih šestorica: Mladen Šoić, Vitomir Pavešić, Dragan Vladislović, Ivan Juretić, Milan Salopek, Ervin Wesjak.
Po imeniku prozvano je svih 28, od njih su živa devetorica. Trojica nisu prisustvovala: dr. Zvonimir Pećanić (bolestan) te Svevlad Žeravica i Blaž Grce (ispričani).
Evocirani su razni doživljaji tijekom školovanja, a i poslije završetka škole. Podsjetili su se svih svojih profesora, od kojih nitko više nije na životu, i školskih kolega, a i dogovorili o budućim susretima. 
Nakon toga nastavljena je proslava i druženje u restoranu Kvarner na Trsatu, a nekoliko naših slavljenika – maturanata posjetili su bolesnog kolegu dr. Zvonimira Pećanića u Voloskom

PEDESET I PETA OBLJETNICA MATURE

Ove godine navršava se 375. godišnjica Prve hrvatske gimnazije u Rijeci i 106. godina njezinog preseljenja iz Rijeke na Sušak, danas imenom Prve sušačke hrvatske gimnazije. Generacija koja ove godine proslavlja 55. godišnjicu »velike mature» polagala ju je 1947. godine, kada je veliku maturu položilo 77 učenika iz dva razredna odjeljenja.
Nakon položene mature većina ih je nastavila školovanje na fakultetima Sveučilišta u Zagrebu, a potom se zaposlila na riječkom području u gospodarstvu, zdravstvu i prosvjeti. Proslavi je prisustvovao 31 slavljenik: Neda Blažina, Ivana Bujan, Božica Jedrlinić, Boris Kamenar, Ranka Kraljić, Nedjeljka Krpan, Vuk Margan, Milan Modrić, Emilija Muhvić, Dušan Negovetić, Ivan Šepić, Neda Turato, Vlado Vlašić, Žarko Karadžija, Ante Bakarčić, Marija Debeuc, Marijan Jakovčić, Neda Justić, Vera Knez, Zdravko Knez, Nataša Kvadranti, Jasna Lutman, Otilija Margan, Frane Marochini, Savina Pahor, Zora Pajalić, Mirko Popović, Krešo Šepić, Boris Štajduhar, Marija Mitel i Sonja Matković.

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana