SUŠAČKA REVIJA broj 40

 


glazba

GLAZBENIK VEDRA LIKA

Slobodan Žmikić

    Svakodnevna mnogobrojna zbivanja u svijetu i u nas, nove osobe na istaknutim položajima svih područja društvene djelatnosti, mnoštvo novih činjenica – potiskuje naša sjećanja. Ipak, pojedinci iz naše sredine, koji su se istakli svojim radom i ostavili trajne dokaze svoje djelatnosti, ostaju u pojedinačnom i skupnom pamćenju.
    Jedan od takvih naših sugrađana bio je prof. Vladimir Fajdetić, violinist i muzikolog. Njegovo djelovanje na polju glazbene umjetnosti bilo je mnogostrano: bio je violinist u orkestru kazališta Ivana pl. Zajca i povremeno uz to i u drugim komornim sastavima koji su se osnivali u Rijeci; bio je glazbeni historiograf, tumač programa koncerata i glazbeni kritičar, predavač teorijskih glazbenih predmeta na nekim učilištima, suradnik novina, časopisa i radija. Neumoran je bio u svom radu, uvijek poletan, oduševljen glazbom i spreman raspravljati o njoj. K tome uvijek vedar, susretljiv, dobronamjeran.
    Prof. Fajdetić je proveo u našem gradu trideset godina života i marljivoga rada. Rođen je u Ličkom Novome 1924. godine. Došao je ovamo iz Zagreba 1951. godine s diplomom Filozofskog fakulteta i završnom svjedožbom studija violine u glazbenoj školi. Namjestio se kao violinist u kazališnom orkestru, ali mu je to bila samo osnovna djelatnost, koju je upotpunjavao navedenim mnogobrojnim drugim muzičkim aktivnostima. Uz sav taj rad uspio je završiti i studij muzikologije na Filozofskom fakultetu u Ljubljani.
 

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana