SUŠAČKA REVIJA broj 40

 


VIJESTI IZ PROŠLOSTI

Saša Dmitrović


SKRB ZA RANJENIKE U RIJECI

Tvornica petroulja na Rijeci uredila je od početka rata lijepo uređenu bolnicu od dvanaest kreveta, koju uprava tvornice vlastitim troškom uzdržava. Bolesnike njeguje dr. Ivan Kiseljak, uz požrtvovnost mnogih gospodja, te ih je dosad izliječeno preko 60. Jednu od mnogih slika, koje su ranjenicima darovane, donašamo u reprodukciji.

BANOVO PUTOVANJE PO HRVATSKOJ I SLAVONIJI

       Iz izvješća u dnevnim listovima poznato je, koje je krajeve ban barun Skerlecz obišao na svom putovanju, a mi donosimo s tog putovanja neke slike. Tako dvije slike prikazuju njegov boravak na Sušaku, dne 10. listopada. Dočekan po oblasnicima na Rijeci pošao je ban na Sušak, gdje je bio Jelačićev trg krasno uredjen. Tu su se držali pozdravni govori (načelnik Bačić), a onda je učenica Pascherova predala banu kiticu cvijeća s hrvatskom trobojkom, a ban se je zahvalio. Ban je posjetio Trsat, a onda se vratio na Sušak, gdje je svečanim načinom obavljeno krštenje imena šetališta u »Šetalište Franje Josipa« i trga u »Trg nadvojvode Franje Ferdinanda«. U ukosno podignutom paviljonu dočekao je bana general Ištvanović s časništvom, svećenstvom, Crveni križ, drugi odličnici i narod. Kad je ta svečanost obavljena, razgledao je ban još neke javne zgrade i uredbe.

UKINUTI TALIJANSKI KONZULTATI U UGARSKOJ I HRVATSKOJ

     Riječka trgovačko-obrtnička komora priobćuje nam, na temelju službenih viesti, da su ukinuti kr. generalni konzultati Italije u Budimpešti i na Rieci, kao i počastne talijanske konzularne agencije u Zagrebu, Kraljevici-Bakru i Senju.
 

NE VIŠE BOULEVARD

      Kako čitamo u »Narodnim novinama« kralj je svojim rješenjem od 28. rujna dozvolio da se sušačko-trsatski bulevar prozove »Šetalište Franja Josipa«.
 

KAD SE GLUHONIEMI NAPIJE

       Stjepan Host od 28 god., iz Rieke, gluhoniem, napio se pa je na ulici počinio razne bedastoće. Tako je djeci, koja su išla iz škole kući, bacio kape u blato, skakao i zadirkivao u prolaznike, a na koncu se uhvatio u koštac s jednim redarom. U borbi je ostao bez rukava na kaputu. Preslušavanje je bilo prilično teško jer ne govori i ne piše. Konačno se moglo razumjeti, da nieče da je djeci bacao kape u blago, a da »priznaje« da ga je redar sabljom. Osudjen je na 3 dana zatvora.

 

KATALINIĆ JERETOV KAO VOJNIK

Na hrvatskoj prosvjetnoj njivi vrlo radišni pregalac, plodni i žarki pjesnik hravatski, rodom Istranin, a u Zagrebu i lično dobro znani Rikard Katalinić – Jeretov proglašen je na stavnji onih od 42 do 50. godina sposobnim i sada služi domu i kralju pod puškom. Šaljući prijatelju sliku svoju, veli: »Srdačni Vam pozdrav od soldata Barba Rike. I ja sam već treći mjesec vojak i to prvi put u mojem 45. proljeću. Bilo je teško isprva, sad sam u kancelariji.« Nalazi se u Ljubljani (Rimska cesta 10.) I ako je stara riječ, da u ratno vrijeme Muze šute, nadamo se da Katalinićeva neće, te da će i pod puškom niknuti po koja samonikla misao i zaodjet se u pjesničko ruho, kao što se njegovom zemljaku, pok. Evgeniju Kumičiću, rodila baš pod oružjem ideja o njegovoj lijepoj pripovijesti.

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana