SUŠAČKA REVIJA broj 40

 


karikatura

SUŠAČKE PORTRET KARIKATURE

Čedo Mišković

    Kad sam sređujući obiteljske papire i fotografije pronašao među njima portret – karikature, odložio sam ih među stvari koje treba sačuvati i nisam o njima više razmišljao. Tek nedavno, činjenica da su u obitelji bila čak tri člana prikazana u portretu karikaturi potaknula me na razmišljanje da bi se i kod drugih sušačkih obitelji moglo naći sličnih karikatura. Ideja mi se učinila zanimljivom, sastavio sam popis poznatih Sušačana i počeo tražiti materijal za »galeriju« portreta.
    Za razliku od fotografija na kojima vidimo istaknute Sušačane ozbiljnih izraza i vjerno prikazanih crta lica, portret – karikatura ih oslikava iz novog, neuobičajenog kuta gledanja. Namjerno isticanje neproporcionalnih, ali karakterističnih detalja glave, čini da te iste ljude doživljavamo u »opuštenom izdanju«. Upravo po tim detaljima možemo uočiti vještinu crtača da u nekoliko poteza pogode prave crte lica portretirane osobe.

Ivica Curtini - Jobo
(1922.-1990.)

     Svjetski poznat vaterpolist ponikao u sušačkoj Victoriji, svojedobno proglašen najboljim vaterpolskim strijelcem na svijetu. Dva puta biran u reprezentaciju svijeta. Sudionik Olimpijada u Londonu (1948.g.) i Helsinkiju (1952.g.). S ove posljednje vraća se sa srebrnom medaljom. Po završetku igračke karijere 1960.g. nastavlja kao trener u Italiji do 1968.godine. Po povratku iz Italije uključuje se rad u vaterpolske sekcije PK Primorja.
 

 

 

Zdenko Kolacio, dipl. ing. arh.
(1912.-1987.)


      Rođen na Sušaku i tu je završio gimnaziju, a u Zagrebu studij arhitekture. U Rijeci 1952.g. osniva Urbanistički institut i njime rukovodi do 1956. godine. Nakon toga odlazi u Zagreb, gdje osniva Urbanistički zavod grada te u njemu radi gotovo 15 godina. Autor je brojnih urbanističkih planova i čitavog niza spomenika i obilježja. Objavio je brojne stručne tekstove, a 1978.g. i knjigu eseja. Pored mnogih nagrada i priznanja dodijeljena mu je nagrada Saveza arhitekata Hrvatske »Viktor Kovačić« za životno djelo.
 


Duško Marčeta, dipl. ing. arh.
(1913.-1993.)


      Rođen na Sušaku, studij arhitekture završio u Zagrebu.
Bio je vrstan plivač sušačke Viktorije, omladinski rekorder na 100 m leđno (1928.g.), član savjetodavnog odbora PVK Primorje. Svestran sportaš koji je skijao i igrao tenis doslovno do kraja života.
 

Mara Polić
(1919.-1999.)
 

Rođena na Sušaku, gdje je završila gimnaziju. Supruga D. Marčete.
 


Dr. Viktor Križanac, dipl. ing.
(1912.-1997.)


      Rođen u Rijeci, diplomirao na Poljoprivrednom fakultetu u Zagrebu, doktorirao na Fakultetu prirodnih nauka u Genovi. Stručnjak za biologiju mora i ribarstvo. Nakon II. svjetskog rata prvi je direktor Instituta za biologiju mora u Rovinju.
     Jedan je od članova predsjedništva CIPS-a, Međunarodne konfederacije sportskih ribiča, od njegova osnivanja 1952.g., predsjednik Pododbora za lov udicom na moru, te njegov doživotni počasni predsjednik i dugogodišnji predsjednik SRD Luben u Rijeci. 1968.g. izabran za predsjednika Saveza za podvodne aktivnosti i sportski ribolov na moru. Izbornik reprezentacije Jugoslavije u udičarenju.
 

 

Abdon Smokvina
(1911.-1985.)

     Rođen na Sušaku (Draga). Na Sušaku je završio gimnaziju. Tajnik turističkog saveza Rijeke, uspješan sportski i društveni radnik, aktivan planinar, skijaš i jedriličar, bio je tajnik Skijaškog saveza Rijeke od 1960.-1965.g., predsjednik Ski kluba Rijeka od 1965.-1969. i od 1971.-1977.g., a zatim počasni predsjednik.
     Sudjelovao u podizanju planinarskih domova na Platku i Snježniku. Jedan od osnivača Jadranskog veleslaloma, Istarske i Kvarnerske regate i pasionirani fotoamater.
 

 


Henri Steiner, dipl. ing.
(1875.-1938.)


Rođen u mjestu Bitche, Francuska. Studij rudarstva završio u Sttutgartu. Na poziv Ugarskog društva za talenje kovina i kemičnu industriju došao na Sušak za direktora talionice metala na Sušaku u izgradnji (od 1911.-1913. god.). Po završetku izgradnje bio je prvi direktor talionice.
1916.g. vjenčao se s Mariom Gelletich i ostao živjeti na Sušaku do kraja života.
 

 

Lovro p. Matačić
(1899.-1985.)

    Dirigent svjetskog glasa rođen na Sušaku. Prvi put dirigira simfonijskim orkestrom u Ljubljani 1922. godine. Nakon kratkog angažmana u Ljubljani, 1924.g. prihvaća mjesto dirigenta opere u Beogradu. Dirigira u Osijeku, Beogradu, Novom Sadu, Ljubljani, Zagrebu, Rijeci te u Frankfurtu, Drezdenu, Beču, Monte Carlu i u mnogim drugim svjetskim gradovima. Osim dirigiranjem, bavio se režijom i skladanjem.
      Nakon II. svjetskog rata na Dubrovačkim ljetnim igrama godinama dirigira Ljubljanskom filharmonijom i zborom te Zagrebačkom filharmonijom
 

Dr. Viktor Ružić
(1893.-1976.)


    Rođen na Sušaku i tu završio gimnaziju, a Pravni fakultet u Zagrebu, gdje je i doktorirao. Za bana Savske banovine imenovan je 25. travnja 1936 i ovu je dužnost obnašao do kolovoza 1938. godine. Na dužnosti ministra pravde u vladi D. Cvetkovića bio je od 5. veljače 1939. do 1940. godine.
 


Zvonimir Turina – Zvončić,
prof. (1900.-1987.)


Rođen u Bakarcu. Bio je profesor na Trgovačkoj školi na Sušaku, u Daruvaru i direktor Pomorske škole u Malom Lošinju. Pjesnik, pisac i pasionirani fotoamater. Prvu knjigu pjesama na čakavštini Zvir objavio je 1962.g. U Libar roda Turinskog i Franko, iscrpnu »rodoslovnu šumu«, uložio je veliki trud, te je popisao sve članove roda od njihova dolaska u Primorje 1673. do 1969. godine.
 

 

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana