SUŠAČKA REVIJA broj 41

 


klub sušačana

IZVJEŠTAJ O RADU KLUBA SUŠAČANA

Oskar Pavešić

Protekla jesen i zima obilovale su pojačanom aktivnošću u radu Izvršnog odbora Kluba Sušačana. Važnije događaje u kratkim crtama opisat ćemo u ovom izvješću.

    – Predavanje patera Jurčevića Krize današnjeg čovječanstva održano je 15. listopada 2002. u Hrvatskoj čitaonici na Trsatu uz prisutnost oko 180 članova Kluba Sušačana i članova Kluba prijatelja Trsata.

    – Članovi Kluba su posjetili Muzej grada Rijeke gdje su razgledali postav Akvizicije i izložbu oružja.

    – 5. i 6. listopada članovi Kluba bili su na dvodnevnom izletu autobusom u Salzburgu. Izletu je prisustvovalo 90-ak članova Kluba, koji su bili oduševljeni organizacijom i voditeljima putovanja (Marjana Delmestre i Maja Doričić Gorup), a isto tako i stručnim vodičima u Salzburgu. Uz povoljne meteorološke uvjete izlet je u potpunosti uspio na opće zadovoljstvo svih izletnika.

    – 30. listopada tradicionalno su članovi IO položili cvijeće na Križ branitelja i okitili grobove svojih preminulih osnivača i članova IO.

    – Na 9. sjednici održanoj 21. studenog, zaključeno je da se tijekom godine kontinuirano održe u organizaciji Kluba sljedeća predavanja:
        - Uloga Engleza u industrijalizaciji Rijeke
        - Doniranje organa
        - Kvaliteta školovanja
        - Štednja energije
        - Bioetika
        - Povijest čitaonica
        - Povijest kazališta
        - Građanske inicijative
        - Gospodarska prošlost Rijeke

    Raspored predavanja odredit će se ovisno o mogućnostima predavača i osiguranju prostora.

    Na 12-oj sjednici IO donijet je prijedlog aktivnosti Kluba za 2003. god. Istaknuto je da bi se trebalo više povezati s mjesnim odborima na području Sušaka koji bi putem svojih predstavnika i vijećnika u gradu poticali rješavanje komunalnih problema Sušaka, uključivši i obalni pojas.

    Kako se ove godine obilježava deseta godišnjica izlaženja Sušačke revije, odlučeno je da se osim svečanog broja Sušačke revije tiska i bibliografija izdanih Revija. Također je donijet zaključak da se redovita godišnja skupština održi u rujnu.

    – Konferencija za sredstva javnog priopćavanja održana je 3. prosinca o temi: Prezentacija Sušačke revije br. 40 i rad Kluba ubuduće. O tome su predstavnike tiska i TV-a upoznali predsjednik kluba Ćiro Kovačić i predsjednik IO Igor Koprivnikar. Predstavnici tiska su pozvani na prezentaciju u HKD na Sušaku, 5. prosinca 2002. Mediji su dali odgovarajuće značenje ovom događaju.

    – U četvrtak 5. prosinca 2002., u HKD-u na Sušaku održan je susret članova Kluba Sušačana kojem je bilo prisutno preko 450 članova i prijatelja našeg Kluba. Uz prezentaciju Revije i umjetnički program, gledateljstvu je prikazan film Bernardina Modrića San o Rijeci, koji je pozdravljen burnim pljeskom. Glavni urednik Alen Čemeljić predstavio je Sušačku reviju br. 40, s naglašenim osvrtom na pojedine tekstove. Gosti večeri u HKD-u bili su folklorna skupina KUD-Zvir iz Jelenja, kojeg vodi osnivačica gđa Alemka Juretić. Djevojke u originalnim grobničkim nošnjama pjevale su i plesale uz pratnju harmonikaša na trieštinki, te su nagrađene dugim aplauzom.

    – U subotu 7. prosinca, u Društvu književnika u Zagrebu održana je prezentacija s umjetničkim programom. Kroz program je vrlo uspješno vodila članica našeg Kluba gđa Vesna Spinčić Prelog. Prezentaciji je prisustvovalo oko stotinjak naših članova iz Zagreba. U Zagrebu su, također, nastupile djevojke u grobničkim nošnjama članice KUD-a Zvir iz Jelenja uz pratnju harmonikaša. Nastupile su i poznate poetese našeg kraja gđa Marija Trinajstić, koja je pročitala 2 kozerije na čakavskom izričaju Opatije, i Zdravka Žeželić Alić, koja je recitirala pjesmu »Moj dragi kamen« i »Mlekarica«.

    Publika je burno ispratila umjetnički program, pogotovo nakon što su djevojke u nošnjama zamolile nekoliko prisutnih iz gledateljstva za ples i s njima zaplesale temperamentnu polku. Predsjednik kluba Zdravko Ćiro Kovačić je nakon programa zamolio gđu Biseku Cvjetičanin, zamjenicu ministra kulture, da primi plaketu koju je Klub Sušačana dodijelio ministru povodom desete obljetnice Kluba. Zamjenica ministra, a i savjetnik predsjednika Republike Hrvatske gosp. Zdravko Jelenović zaželjeli su nastavak uspješnog rada Klubu Sušačana. Slijedilo je predstavljanje 40. broja Sušačke revije, čiji je sadržaj vrlo nadahnuto iznio glavni urednik Revije Alen Čemeljić.

    – U petak, 20. prosinca predsjednik Kluba Sušačana Zdravko Ćiro Kovačić zajedno s članovima Kluba Mirjanom Delmestre, Ljerkom Vukonić i Meri Doričić, već tradicionalno, posjetili su Sušačane u Domovima umirovljenika na Kantridi i Voloskom. Također su posjetili čakavsku pjesnikinju Jelu Biondić koja se liječila u Sušačkoj bolnici. Prigodom nadolazećih blagdana u znak pažnje uručen im je skroman dar.

    – Pred punim gledalištem Novogodišnji koncert za članove našeg Kluba održan je 27. prosinca u HNK Ivana pl. Zajca. Orkestar opere HNK je pod vodstvom dirigentice Nade Matošević oduševio mnogobrojnu publiku. Poseban dojam ostavio je virtuozni nastup mladog pijanista Igora Španjola, rođenog u Rijeci 1979. godine, koji je sada na četvrtoj godini Moskovskog državnog konzervatorija. S uspjehom je izveo koncert za glasovir i orkestar u Es-duru Franza Liszta. Publika je uživala u popularnim djelima Rossinija, P.I. Čajkovskog, Ponchiellija, Straussa i F. von Suppea. U veselom raspoloženju oprostili smo se od 2002. godine.  

Novi članovi Kluba Sušačana :

1.  Zdravka Žeželić
2.  Anamarija Margan
3.  Andrija Nikolić
4.  Ira Margan Gjenero
5.  Milena Puharić
6.  Mirjana Panić Cuculić
7.  Božidar Panić
8.  Silva Bjelovuk
9.  Vanda Volić
10. Božica Cuculić
 

11. Tomislav Čop
12. Robert Marušić
13. Ivan Kamenarović
14. Nastjenka Kamenarović
15. Desanka Perić
16. Čedomir Mašić
17. Marta Mašić
18. Euro Dobrila
19. Ivanka Dobrila
20. Ljerka Urek

  

 

 

 

 

 

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana