SUŠAČKA REVIJA broj 41

 


VIJESTI IZ PROŠLOSTI

Saša Dimitrov

1926

DOM NARODNOG ZDRAVLJA NA SUŠAKU

    Dne 20.o.mj. otvoren je ovaj dom svečanim načinom. Otvorenju je prisustvovao načelnik ministarstva narodnog zdravlja dr. Andrija Štampar, razni inspektori istog ministarstva, mnogi liječnici iz Zagreba, Beograda i Ljubljane. Gradnja je bila započeta 1924., a podignuta je troškom i nastojanjem države i grada Sušaka. Nalazi se na lijepom mjestu blizu obale, ima dva sprata i 30 soba, sa svim komforom (kupaone, garaže itd.)

    U tom su domu smještene slijedeće ustanova: 1. Bakteriološka stanica, do sada u Kraljevici. – 2. Ambulatorij za suzbijanje veneričkih i kožnih bolesti. – 3. Dispanzer za tuberkulozu i bolesti pluća. – 4. Savjetovalište za matere i dojenčad. – 5. Ambulatorij za malu i školsku djecu. – 6. Stanica za prvu pomoć i prevoz unesrećenih. – Ove ustanove obavljaju svaki posao besplatno. Tim domom dobiva ujedno čitavo Primorje jednu najmoderniju ustanovu za suzbijanje bolesti i čuvanje zdravlja.

DJEČJE OPORAVILIŠTE U SELCIMA

     Grad Zagreb drži u Selcima u svojoj upravi oporavilište za djecu svojih zavičajnika, nu taj je dom postao premalen. U Crikvenici pak postoji Ladislavov dom u državnoj upravi, koji je ogroman i dobro uredjen, a imade tek jedva 40 djece. Za to je gradska općina zagrebačka zamolila ministarstvo, da njoj preda taj dom u Crikvenici, za uzvrat bi pak gradska općina primila i ovu djecu u dom, koju bi joj slale državne oblasti. Svatko je očekivao da će ministarstvo tome zahtjevu i udovoljiti no dogodilo se protivno. Ministarstvo javlja, da zbog nekih »financijalnih i elementarnih prilika« nije mogla frekvencija u Ladislavovom domu biti veća, no da ima nade, da će se prilike poboljšati, pa se zato odbija zahtjev gradske općine. Nakon toga neuspjeha pokušala je gradska općina da u Selcu nabavi jedno zemljište od 270 hvati i na tom zemljištu izvede dogradnju sadanjem domu. Općina Selce zatražila je za taj komadić zemlje ništa manje nego 250.000 dinara i tako je i ta osnova pala u vodu. Da se jednom za svagda riješi to pitanje odlučila je gradska općina, da sagradi jedno novo morsko oporavilište za gradsku djecu mnogo veće od sadašnjeg doma u Selcima. Kako saznajemo, stiglo je općini već više ponuda iz Crikvenice, Selca i iz Dalmacije. Nakon izgradnje novog oporavilišta prodao bi se sadašnji dom u Selcu, a zagrebačka gradska općina doći će tada do odličnog doma za svoju djecu.

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana