SUŠAČKA REVIJA broj 41

 


requiscant in pace

IN MEMORIAM

JELA BIONDIĆ MOHORIĆ
1919.-2003.

Zavavik je nenadano zaspala naša, srcu i misli bliska Jela Biondić. Pjesnikinja vruće čakavske besede, dragih domaćih životnih detalja. Znala je, dobrun dušun, osjetit ča nas raduje, ča nas vedri i veseli, pa i one škure časi kad se oblak nadvije na domaću glavu, i onu lipu mladu i onu nagrišpanu staru vrimenitu.

    Jela Biondić Mohorić rođena je 18. rujna 1919. u Sušaku, gdje polazi Sušačku gimnaziju, a osim toga završava privatnu školu solfeggia i klavira u klasi pijanistice prof. Milice Čop. U to je vrijeme uspješna plivačica u tadašnjoj "Victoriji". Radi u više ustanova u Rijeci i to kao prevoditeljica i propagandistica (HNK "Ivan pl. Zajc"). Zastupana je u svim izdanjima-godišnjicima Hrvatskog književnog i naučnog društva Rijeka, Čakavskoj besedi (Bakar), te u drugom tisku (Zvona, Naša djeca, Novi list). Izdavački centar Rijeka tiska joj prvu zbirku Sušački vezi. Počasni je član HKND i član Čakavske besede, Kluba Sušačana, športskog društva Primorje i čakavske katedre "Ustanove Ivan Matetić Ronjgov".

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana