SUŠAČKA REVIJA broj 42/43

 


likovna umjetnost

CRVENA ZEMLJA

Ervin Dubrović

    Slikar Anton Depope, višegodišnji profesor na Pedagoškom fakultetu, unatoč tome što je tek desetak godina minulo od njegove smrti, danas je gotovo – zaboravljen. Pamte ga još samo prijatelji i poštovatelji njegovih slika, iako je svojedobno cijenjen kao izvrstan poznavatelj slikarskog zanata, gotovo cizeljerski istančanog pristupa slici te kao vrlo skroman i odmjeren čovjek. Kratka i neizlječiva bolest prerano je i naglo prekinula njegov, naročito posljednjih godina života, plodan i ambiciozan rad.
    Rođen u Skrpčićima na Krku 1933. godine, Depope je bio pravi Bodul. Otac i brat bili su ribari, a sva obitelj pomorska i na mnoge načine povezana s morem. Bodulija nije, međutim, važna samo zbog porijekla. Tragovi otočkoga krajolika, zemlje crljenice i širokoga mora prisutni su od početka do završetka Depopeova slikarstva.


Anton Depope, slikar kojeg pamte prijatelji i poštovatelji njegovih slika

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana