SUŠAČKA REVIJA broj 42/43

 


istra

PODZEMNI GRAD ISTRA

Marina Tenžera

   U polumraku nadzemlja starog labinskog rudnika, odjeven u crnu rudarsku uniformu, voditelj umjetničke grupacije Labin Art Express Dean Zahtila zapalio je bakljama instalaciju u obliku dva preklopljena rudarska čekića.
    Svjetlost vatre misteriozno se stapala s tri videoprojekcije što su sablasno plamtjele na zidovima. »Danas na kraju 20., industrijskog stoljeća ugljen obilježava početak neke Nove Umjetnosti – mlade, sveobuhvatne, univerzalne, moderne, nemilosrdne, moralne i sintetičke«, proročki je nagovijestio Zahtila, zaključivši tim fantastičnim vizualnim spektaklom jedan od svojih međunarodnih transdisciplinarnih Trans Art Festivala.
Upravo se ti festivali već godinama održavaju u nadzemlju labinskog rudnika – umjetničkom centru Lamparna, što je postao relevantno susretište međunarodnih likovnjaka. Grad Labin ustupio je prostor Lamparne poduzeću Lamparna d.o.o., na period od 25 godina, a ono je potom pronašlo izvore financiranja za realizaciju umjetničkih projekata. Stoga će stručnjaci Lamparne predložiti gradu dobitak koncesije na period od 50 godina. Dokapitalizacija Lamparne, kao nezavisnog kulturnog centra koji bi poslovao isključivo na komercijalnim osnovama, jedini je način za opstanak, upozorava Zahtila.
    Poput proroka što navješćuje doba nove i radikalne umjetnosti, Zahtila se ne samo uspješno povezao s mnogim umjetničkim grupacijama i kulturnim mrežama u Europi i SAD-u, već je od Labina doista stvorio svjetski zanimljivo kulturno odredište koje je sa zanimanjem pohodio i kurator Venecijanskog bijenala Harald Szeemann. Videoprojekcije, instalacije, eksperimentalni filmovi, net. umjetnosti, radionice medijske i plesne umjetnosti sjano su utočište pronašle u prostorima starog rudnika.
            Projekt Podzemni grad Istra
    Već godinama se Dean Zahtila bori i za ostvarenje projekta Podzemnog grada Istra – svjetski zanimljive turističko-umjetničke senzacije. U utrobi rudnika, naime, Zahtila bi želio stvoriti pravi podzemni grad s galerijama, kafićima, restoranima, gradskom upravom i policijom u kojem bi se održavale umjetničke priredbe, performancei i izložbe!


U utrobi nekadašnjeg rudnika mogao bi se stvoriti pravi podzemni grad

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana