SUŠAČKA REVIJA broj 42/43

 


klub sušačana

IZVJEŠTAJ O RADU KLUBA SUŠAČANA

Oskar Pavešić

    Dio zimskog, kao i proljetni dio rada Izvršnog odbora protekao je prema zacrtanu planu rada za prvi kvartal 2003. god.
    Na sjednici održanoj 13. siječnja zaključeno je da se od 28. siječnja do 15. svibnja organizira 5 predavanja s raznim temama, o čemu smo već pisali u prethodnom izvješću.
    Izdavački kolegij Sušačke revije na svom sastanku definirao je izgled jubilarnog broja Revije i predložio Izvršnom odboru izradu bibliografije. Izvršni odbor informiran je da će korekturu i lekturu Sušačke revije preuzeti prof. Dušanka Starčević.
    Na sastanku IO Maja Gorup predložila je organizaciju tri izleta, i to:
          – u Pordenone na sajam cvijeća 15. ožujka
        – u Bolognu 26.-27. travnja (kasnije odgođen zbog objavljenog stanja pripravnosti poradi rata u Iraku)
          – Izlet u Lago di Como 20-21. rujna
    Umjesto odgođenog izleta u Bolognu organiziran je u svibnju izlet u Vilach-Bled-Bohinj.
Na istom sastanku potvrđeno je da se organizira maskirani ples, odnosno zabava u hotelu Jadran, i to 28. veljače. Također je potvrđen izlet brodom za Njivice i Malinsku 1. lipnja i izlet u Golubinjak 22. lipnja.
    Na 17. sjednici pročitano je pismo o prioritetnim problemima i posjetu Odjelu za komunalni sustav.
    Završni račun za 2002. god. jednoglasno su prihvatili članovi Odbora na sjednici 20. veljače 2003. Zbir prihoda i rashoda po stavkama pokazuje sljedeće:
            Ukupni prihod u 2002. godini  – 456.053,00 kn
            Ukupni rashodi u 2002. godini – 401.844,00 kn
            Višak prihoda nad rashodima –     54.209,00 kn
            Otpis potraživanja oglašivača –     23.912,00 kn
    Završni račun dostavljen je svim članovima Nadzornog odbora.
    Rukovodioce Kluba pozvala je tvrtka »Policentro« u Trst na otvorenje trgovačkog centra, a pojavila se i u ulozi sponzora u pokriću troškova tiskanja naše Revije, pa je za kontakt s njima zadužen predsjednik Kluba Zdravko Ćiro Kovačić.
    U nastojanju angažiranja mlađih članova Kluba predloženo je da gospođa Vlasta Rajner iz podataka koje imamo u evidenciji okupi i formira grupu mlađih članova Kluba Sušačana koji bi svojim radom u Klubu osigurali kontinuitet rada našeg Kluba u budućnosti. Već tradicionalno 28. veljače 2003., u prostorijama hotela Jadran na Pećinama održana je karnevalska zabava s večerom i plesom kojemu je prisustvovalo 103 člana i prijatelja Kluba. Veselilo se i plesalo do ranih jutarnjih sati uz zadovoljstvo svih prisutnih.
    Iz Grada Rijeke stiglo nam je pismo da su naše društvene prostorije predviđene za ambulantu Bulevard te nam nude druge prostorije, u ulici Franje Račkoga br. 3, koje sada koristi Autotrolej. Formirana je komisija u sastavu Ljerka Vukonić, Ivo Brnelić, Maja Doričić Gorup koji će pregledati prostorije i dati svoje mišljenje i prijedlog Izvršnom odboru za rješenje ove situacije. Na prijedlog predsjednika Kluba nova intendantica HNK Ivana pl. Zajca gospođa Mani Gotovac održala je predavanje Moja promišljanja o riječkom kazalištu 9. travnja u hotelu Bonavia.
    Dana 11. travnja 2003. u HKD-u na Sušaku održana je pred oko 400 članova i prijatelja Kluba promocija jubilarnog broja (41) Sušačke revije. Skromno možemo zaključiti da se vrlo malo izvanstranačkih neprofitabilnih udruga sa sličnim programima, kao što su dugogodišnji programi Kluba, u Hrvatskoj mogu pohvaliti kontinuiranim desetogodišnjim izlaženjem tako kvalitetnog časopisa kao što je naša Revija. Ovoj jubilarnoj manifestaciji prisustvovali su uzvanici
čija je nazočnost gledateljstvu još jednom potvrdila značenje postojanja i uspješnog djelovanja Kluba koji broji već blizu 3000 članova. Nazočni su bili gradonačelnik Vojko Obersnel, akademici Petar Strčić i Nedjeljko Fabrio, predsjednik Zajednice Talijana Rijeke dr. A. Leković, prof. E. Fabijanić, bivša rektorica riječkog sveučilišta i predsjednica Županijskog doma Katica Ivanišević i ostali gosti.
    Nakon pozdravnih riječi predsjednika Kluba Ćire Kovačića o radu Kluba, s posebnim osvrtom na izlaženje Sušačke revije, govorili su akademik Nedjeljko Fabrio i gradonačelnik Vojko Obersnel. Posebno je u svom izlaganju gradonačelnik pohvalio rad Kluba te izrazio svoje mišljenje kako bi osobno bio sretan kad bi bilo više takvih udruga koje bi svojim radom i sugestijom pomagale radu vijećnika u gradskom i županijskom vijeću te skrbile o rješavanju ključnih gradskih problema na dobrobit svih građana našeg grada, pa i šire. Glavni urednik Alen Čemeljić predstavio je jubilarni broj Revije, broj 41, i osvrnuo se na bibliografiju tiskanu zajedno s Revijom, a koju je sastavila prof. Milka Šupraha Perišić. U kratkom umjetničkom programu sudjelovale su mlade članice vokalnog sastava Rivers iz Rijeke, koje već nekoliko godina nastupaju pod umjetničkim vodstvom prof. Patricije Grbac.
    IO Kluba je u tekućoj godini organizirao 15. ožujka planirani izlet za svoje članove i prijatelje Kluba u Pordenone na Sajam cvijeća, a 10. i 11. svibnja ostvaren je izlet za Vilach-
-Bled-Bohinj, kojem je prisustvovalo pedeset izletnika. 1. lipnja brodom Vila Velebita organiziran je izlet na Krk, sa zaustavljanjem u Malinskoj i Njivicama. Uz glazbu i zabavu ugodne trenutke provelo je 86 izletnika.
    O svim izletima sudionici su se izrazili pohvalno. Osim tajništva Kluba ističemo članove IO koji su uložili mnogo truda za besprijekornu organizaciju kako bi se maksimalno zadovoljilo sve izletnike. Među njima posebno zahvaljujemo Maji Doričić Gorup, Mirjani Delmestre i Borisu Čabrijanu. 22. lipnja planiran je poseban izlet u Gorski kotar u park-šumu Golubinjak. Ovaj izlet zamišljen je kao prijateljsko druženje uz igre, zabavu i razonodu.
    U suradnji Kluba Sušačana i Vijeća Mjesnog odbora Bulevard u okviru »Ljetnih večeri Bulevarda« organiziran je koncert mladih trombonista, slovenskih umjetnika iz Ljubljane. Nastupili su Iztok Babnik, Mihael Švagan, Andrej Sraka i Mirko Orlač.
Koncert je održan u parku Ive Ribara (ex »Vodovod«) na Bulevardu subotu 28. lipnja u 21 sat.
    U ime organizatora ovaj događaj pozdravili su predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Bulevard gosp. Marijan Rošić, a u ime Kluba Sušačana Jakov Karmelić. Sve pohvale na inicijativu vraćanja kulturnih događaja i zbivanja u našem Gradu izrazio je u pozdravnim riječima potpredsjednik Vlade dr. prof. Ante Simonić, koji je svojom prisutnošću uveličao ovaj događaj.
    Prije koncerta dodijeljene su nagrade za najljepšu okućnicu (Dr. Veljko Čabrijan), za najljepše uređen balkon (obitelj Nikolić) i za najljepši prozor na Bulevardu (Ernestina Belančić).


Fotografija za uspomenu, Akademici Nedeljko Fabrio i Petar Strčić na proslavi desetogodišnjice izlaženja Sušačke revije
 

CIKLU PREDAVANJA

    S namjerom da obogatimo sadržaje i oblike rada, u plan aktivnosti našega Kluba u 2003. godini uvrstili smo niz predavanja o zanimljivim i vremenu prilagođenim temama. Potrudili smo se da pozovemo stručno kompetentne predavače iz različitih područja, što su dragovoljno prihvatili, i mi im zahvaljujemo.
    Raznolikim sadržajima predavanja nastojali smo, a nastojat ćemo i dalje, okupljati slušatelje različitih interesa i, prema mogućnostima, prilagoditi se potrebama vremena. Kako bismo ustalili vrijeme sastajanja, zadnji utorak u mjesecu, osim ljetnih mjeseci, poziv je na još jedno predavanje oglašeno u dnevnom tisku.
Održano je pet predavanja, kako je i planirano.
     Započeli smo predavanjem patera Marijana Jurčevića o temi Krize današnjeg čovječanstva. Sa zadovoljstvom smo utvrdili da početak ovoga ciklusa obećava interes slušateljstva.
    O temi Uloga Engleza o industrijalizaciji Rijeke govorio je dr. sc. Irvin Lukežić, čitateljima Sušačke revije poznat po mnogim prilozima. Ukazao je na zanimljive činjenice iz gospodarske prošlosti našega grada povezujući ih s problemima suvremenosti.
      Tema mr. sc. Jurja Kureka, Energija-ekologija-električna energija i novi tarifni sustav, namijenjena određenju prema potrošnji električne energije, odabrana je u aktualnom trenutku pro-mjene tarifnog sustava. Ponuđena su zanimljiva saznanja, korisni i praktični savjeti.
        Sljedeće predavanje održao je dr. sc. Elvio Baccarini. Odabrao je temu veoma aktualnu i prisutnu u znanosti današnjice – Bioetika i moralni pluralizam. Zanimljivo i spoznajno uveo nas je u svijet bioetičkih problema i pitanja moralnog pluralizma kroz povijest do naših dana.
        Gospođu Mani Gotovac, novoimenovanu intendanticu HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, zamolili smo da izloži svoja promišljanja o našem kazalištu, kako je i bila naslovljena tema. Sadržaj izlaganja i predavač pobudili su interes posjetitelja. I ovom prigodom istaknuli smo namjeru da kao građani aktivno sudjelujemo u svim oblicima života našega grada, pa tako i u kreiranju kulturnog identiteta.
         Predavanja su bila zadovoljavajuće posjećena, a posjetitelji zadovoljni. Ovu aktivnost držimo veoma korisnom i ugodnim obogaćenjem druženja. Ustrajat ćemo i nadamo se da ćemo i dalje uspješno okupljati zainteresirane članove i prijatelje Kluba Sušačana.
      Ciklus predavanja nastavit ćemo u listopadu mjesecu i pozivamo zainteresirane da se pridruže.

Zora Muvrin           


 

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana