SUŠAČKA REVIJA broj 42/43

 


VIJESTI IZ PROŠLOSTI

Saša Domitrović

1926

SREDNJOŠKOLSKA DJAČKA MENZA U SUŠAKU
Srednjoškolska djačka menza u Sušaku, koju podržava Jugoslavensko žensko dem. Udruženje već 7 godina, za našu narodnu siročad Istrane i ine naše oskudne djake iz naše države, koji polaze srednje škole u Sušaku. Uz srednjoškolsku mladež su: predsjednica, tajnica i neke gdje. članice odbora žen. Udruženja u Sušaku, te profesor Grohovac (3), izaslanik ministarstva prosvjete u Beogradu, inspektor g. Divac (1), direktor kr. žen. real. gimnazije u Sušaku, g. F. Crvarić (2), kao gosti. Druga slika prikazuje kuhinju te menze s upraviteljicom gdjom A. Glavina (1) i pomoćnim osobljem.

SUŠAK-RIJEKA

Novo sagradjeni most, što spaja Sušak s Rijekom. Takav je most na istom mjestu g. 1920. digao u zrak D'Annunzio.

         Foto Palian, Sušak

SPOMENIK KRALJU TOMISLAVU I TISUĆGODIŠNJICI HRVATSKOG KRALJEVSTVA U ČABRU

Jedno od najromantičnijih mjesta naše hrvatske Švice, Č a b a r, podiglo je prošle godine uz veliko slavlje spomen-ploču tisućgodišnjice hrvatskog kraljevstva. Poznato je, da je narod Gorskog kotara, a naročito čabarskog, vrlo siromašan. I u takvim prilikama podiže rodoljubno pučanstvo Čabra i okolice spomenik prvom hrvatskom kralju Tomislavu. Sam spomenik smješten je na najljepšem mjestu na podnožju historijske lipe. Spomen-ploča nosi natpis: »Kralj Tomislav 925.-1925.« Povrh toga nalazi se brončana povelja te kruna Tomislava. Pod spomenikom je izvor vode u obliku lava, što još više upotpunjuje ovu veličanstvenu sliku. Ovaj patriotski čin naših Gorana može doista poslužiti za uzor mnogim našim daleko imućnijim mjestima.

TUNOLOV U BAKARSKOM ZALJEVU

Riba je još jedina, što naš narod u Primorju, narod golog kamena i krša, imade i što mu podaje i hrane, a i prilike za zaradu. Nažalost vlasti dolaze malo u susret ovoj narodnoj privredi i do raznih besmislenih naredaba, narod je prepušten u tom pogledu sam sebi. U hrvatskom Primorju od davnine je razvijen lov na tunu. Tunina je vanredno tečna riba, koja se dade prirediti na razne načine, a dobiva se čak i konzervirana. Naše slike prikazuju glavne faze tunolova u Bakarskom zaljevu.

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana