SUŠAČKA REVIJA broj 42/43

 


muzeji

GRADSKI MUZEJ SUŠAK

Denis Nepokoj

   U godini u kojoj Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, izložbom EPPUR SI MUOVE, obilježava 110 godina muzejske djelatnosti u Rijeci dvije bi muzejske ustanove, da stjecajem okolnosti nisu integrirane u jednu, obilježile svoje rođendane. MUSEO CIVICO stotinu i deseti, a GRADSKI MUZEJ SUŠAK bio bi vitalni sedamdesetogodišnjak.
    Dovoljan je to razlog da se pričom vratimo na početak 20. stoljeća kad je Sušak, pod upravom načelnika, veleposjednika Hinka Bačića metamorfozirao i, što se tiče vanjskog lika, postao od sela varoš, a potom, dvadesetih godina, i jedan od najuređenijih gradova u državi.
    U ambicioznim planovima Gradskoga poglavarstva, na čijem je čelu od 1923. veliki rodoljub i zaljubljenik u Sušak Juraj Kučić, a od 1929. veleposjednik i sušački vizionar Gjuro Ružić, otac modernoga Sušaka, mjesto nalaze i kulturni sadržaji, te skupina sušačkih intelektualaca 1929. godine potiče osnivanje gradske biblioteke i muzeja.

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana