SUŠAČKA REVIJA broj 42/43

 


projekti

WTC - GRAD U MALOM

Romina Knežić

Za Božić 2005. godine Sušak bi mogao okrenuti novu stranicu u svojoj povijesti. Tada bi naime mirna »mrtva«, istočna strana Rijeke, najzad dobila veliki trgovački centar – WTC. Projekt je to talijanske tvrtke Il Policentro, s čijim smo predsjednikom ing. Linom Iemijem razgovarali nedavno u Rijeci. U Centar, kako nam je rekao Iemi, uložit će se ukupno 150 milijuna eura, a zaposlit će se više od tisuću ljudi. »Ova buduća višenamjenska građevina s petnaestokatnim središnjim tornjem približit će Rijeku zapadnoj Europi i zapadnoeuropskom stilu života. Naime, Rijeci, a i Hrvatskoj«, ističe Iemi, »trebaju takvi centri jer u Hrvatskoj se potrošnja nalazi u uzlaznoj putanji, za razliku od nekih europskih država gdje već duže vremena stagnira


Ing. Lino Iemi

    Polivalentni centar na Pećinama bit će navodno jedan od najljepših, najsuvremenijih i najfunkcionalnijih europskih centara takve vrste. Planira se izgradnja parkirališta s oko 2.150 parkirnih mjesta, dućana, galerija, kinodvorana...
    Ova građevina razvit će se na devet katova, od kojih će pet biti namijenjeno dućanima između kojih će se nalaziti trgovi i kafići. Naime, osim što nudi 160 prodajnih mjesta, Centar želi postati i mjesto sastajanja, nudeći brojne restauracije, food court, supermarket, sportske dvorane, fitness centre, dvorane za zabavu i kinodvorane različitih kapaciteta s ukupno 1700 sjedećih mjesta. Predviđena je i izgradnja staklenog tornja s 15 katova namijenjenih uredima raznih tvrtki, ali i nekim kulturnim institucijama. Tu bi se u skoroj budućnosti trebalo organizirati kongrese, izložbe, modne revije i slične priredbe. Kako bi se Centar što kvalitetnije povezao s cestovnom gradskom mrežom, izgrađene su i studije o povezivanju s autoputom D 404 koji je u fazi izgradnje. Na taj način osobni automobili i teretna vozila ne bi ometali gradski promet.
Il Gruppo Policentro talijanska je tvrtka predvođena inženjerom Linom Iemijem. U razgovoru s njim doznajemo kako je prvi njihov projekt modernoga trgovačkog centra niknuo 1991. godine pored grada Vicenze i poznat je kao Le Piramidi. U početku je ovaj centar nalikovao katedrali u pustinji s ogromnim okolnim prostorom koji je, međutim, velikom brzinom obogaćen aktivnostima te je tako ubrzo postao pravim mravinjakom. Centar na Sušaku bit će puno veći od onog sagrađenog u Vicenzi, ali i od tršćanskog Le Torri, koji je postao vrlo važan za Trst.
    Riječki WTC zaposlit će više od tisuću ljudi, a do sada je prodano oko 40 posto poslovnih prostora. Brojnim hrvatskim tvrtkama trenutno zainteresiranim za kupnju poslovnih prostora u budućem centru, tvrdi Iemi, osigurat će se krediti. U suradnji sa Zagrebačkom bankom i bankom Unicredito priprema se financijski paket od 30 milijuna eura u tu svrhu, te će prodaja poslovnih prostora biti zaključena šest mjeseci prije otvaranja Centra čija će izgradnja i kompletno uređenje koštati 150 miljuna eura.
    Iemi i Gruppo Policentro pristigli su u Hrvatsku prije tri godine i tada su preuzeli gradilište.
    Najprije se, rekao nam je Iemi, moralo riješiti određene probleme vezane za povjerenje u hrvatsku državu. Bila su potrebna dugotrajna uvjeravanja međunarodnih financijskih institucija, koje još 2000. godine nisu vjerovale u stabilnost Hrvatske. Tek intervencijom matične banke Unicredito, koja je u to vrijeme postala gotovo vlasnicom Zagrebačke banke, Il Policentro je mogao krenuti u realizaciju projekta.
    Drugi problem s kojim se susreo Il Policentro, govori nam Iemi, bio je infrastruktura Centra. Čekalo se gotovo godinu dana da Služba za urbanizam i prostorno planiranje Primorsko-goranske županije izda rješenje urbanističkog plana za izgradnju parkirnih mjesta.
    Posljednja u nizu prepreka bila je tehničkog karaktera. Izgradnja Centra klasičnim načinom trajala bi godinama, stoga je s hrvatskim i talijanskim tvrtkama dogovoren montažni način gradnje Centra. Tako će u roku od nekoliko mjeseci WTC na Sušaku niknuti poput dobro zalijevane biljke.
    Danas su se i međunarodne banke uvjerile kako u Hrvatskoj ne postoji nikakva opasnost. Više se ne može dovesti u pitanje njezina demokracija, govori Iemi, to je zemlja koja ima veliki potencijal, posebno Jadranska obala koja postaje europska top turistička meta. Hrvatska ja na početku jednog velikog razvojnog ciklusa koji će se brzo odraziti na život građana i na razvoj gradova.
    Njezin potencijal veći je od talijanskog. Italija i druge europske države kao što su Francuska i Njemačka prolaze kroz fazu usporavanja u potrošnji, dok će se u Hrvatskoj potrošnja sigurno u sljedećih deset godina nalaziti na uzlaznoj putanji. To je razlog zbog čega ova zemlja postaje interesantno tržište, ne samo za turiste nego i za talijanske trgovce koji gledaju vrlo ozbiljno na ovu državu.
    Stoga i Policentro namjerava izgraditi najmanje još jedan ovakav centar u Hrvatskoj, samo je potrebno pronaći pravu lokaciju, zaključuje Iemi.

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana