SUŠAČKA REVIJA broj 42/43

 


kazalište

SUSRET HRVATSKOG KAZALIŠTA S EUROPOM

Kim Cuculić

Deseti Međunarodni festival malih scena u Rijeci

     U kontekstu kazališnog života u Hrvatskoj Međunarodni festival malih scena u Rijeci svakako predstavlja jedinstvenu manifestaciju ove vrste koja pruža mogućnost susreta domaćeg teatra s kazališnim ostvarenjima iz Europe, a ponekad i svijeta. Kad su ga prije deset godina pokrenuli utemeljitelj HKD teatra Nenad Šegvić i poznati kazališni kritičar Dalibor Foretić, nitko nije mogao pretpostaviti u što će se razviti ovaj, u početku relativno skroman festival, u sklopu kojega je prve godine prikazano svega nekoliko predstava. Ne smijemo zaboraviti da je to još uvijek bilo ratno vrijeme, pa se nešto ambicioznije u tom trenutku i nije moglo očekivati. No, već to »probno« izdanje pokazalo je da u Rijeci postoji interes za komornije predstave u kojima do izažaja dolazi blizak kontakt između izvođača i publike. Koncept zacrtan u samim počecima nije napuštan ni sljedećih godina, premda je gotovo na svakom festivalu bilo i onih predstava koje izlaze iz okvira definicije »male scene«.
Prije nego što je dobio status »međunarodnog«, tadašnji Hrvatski festival malih scena bio je važan utoliko što je riječka publika na njemu samo u nekoliko dana mogla vidjeti svojevrsni presjek najkvalitetnijih naslova s domaćeg repertoara, dok se dovođenjem predstava iz inozemstva hrvatska produkcija mogla staviti i u širi kontekst.
            Poznata imena svijeta teatra
   
Premda je Festival iz godine u godinu bio sve ambiciozniji, a stigla su i priznanja od struke i publike, financijska podrška nadležnih institucija nije uvijek bila sukladna značenju i reputaciji manifestacije. Osim Grada Rijeke koji je od početka davao najviše sredstava, trebalo je proći neko vrijeme da se i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske ozbiljnije uključi u financiranju Festivala, dok su se najproblematičnijim pokazali potencijalni sponzori od kojih su tek neki prepoznali njegovu važnost. Upravo zbog financijskih razloga ponekad smo ostali prikraćeni za neke predstave iz inozemstva koje su bile preskupe da ih se dovede u Rijeku. Istodobno, znalo se dogoditi da se na Festivalu pojave i neki naslovi kojima tu nije bilo mjesto, što ukazuje na to da se novac možda mogao i racionalnije utrošiti, pa makar i po cijenu davanja prednosti kvalitete nad kvantitetom.

NAGRAĐENI "PRVIH" DESET
GODINA

Festivalske nagrade tijekom »prvih« deset godina dobili su Vedran Mlikota, Zvonimir Zoričić, Ivica Boban, Milka Podrug Kokotović, Lary Zappia, Vili Matula, Nataša Lušetić, Andreja Blagojević Mangano, Mladena Gavran, Ivana Boban, Ivana Buljan, Saša Buneta, Tarik Filipović, Alen Šalinović, Nina Violić, Doris Šarić Kukuljica, Alen Liverić, Denis Brižić, Tanja Lacko, Igor Pavlica, Kruno Šarić, Ana Kvrgić, Ana Karić, Rene Medvešek, Let 3, Tihomir Milovac, Krešimir Dolenčić, Pero Kvrgić, Olga Kacjan, Helena Buljan, Elvia Nacinovich, Josip Zovko, Eva Magyar & Csaba Horvath, Damir Babić, Dorte Stoss, Saša Pavček, Boris Mihalj, Nataša Dangubić, Meta Hočevar, Gyorgy Arvai, Nataša Rajković, Vito Taufer, Witold Mazurkiewicz, Janusz Oprynski, Alma Prica, Darija Lorenci, Tadej Toš, Magdalena Lupi, Dalibor Laginja, Stanko Juzbašić, Samo Oblokar, Ksenija Prohaska, Romana Šalehar, Vanja Milačić, Meto Jovanovski, Franjo Dijak, Maria Ambrus, Mari Benedek, Ljupčo Kostatinov, Željka Udovičić i Sandor Zsoter, Nenad Šegvić i Edita Karađole.

    Kao najsvjetlije trenutke Festivala svakako treba spomenuti gostovanje glasovitog moskovskog Teatra na Taganke predstavom Kronike u režiji kazališnog velikana Jurija Ljubimova, a neku godinu ranije u Rijeci su gostovali i slavni Katona Josef Sinhaz, budimpeštanski Mozgo Haz Tarsulas, skupina Suspect Culture iz Glasgowa, Laboratory Sfumato iz Sofije, američki Dell'arte Company, a ove godine Kretakor Theatre iz Budimpešte u kojemu režira u Europi poznati mladi redatelj Arpad Schilling.
    Malo je kazališnih festivala u Hrvatskoj koji okupljaju toliko poznatih imena iz svijeta teatra i oko njega. Doduše, još uvijek su to uglavnom gosti s područja bivše Jugoslavije, koji nešto znače samo onim generacijama koje ih pamte. Spomenimo tako da su u sklopu Festivala malih scena u Rijeci boravile velike beogradske glumice Mira Stupica, Jelisaveta Seka Sablić i Svetlana Bojković, zatim poznata slovenska glumica Milena Zupančič i redateljica Meta Hočevar, redatelji Paolo Magelli i Dušan Jovanović, hrvatski glumci Helena Buljan, Relja Bašić, Semka Sokolović Bertok, Nada Subotić, Milka Podrug Kokotović, dramski pisac Slobodan Šnajder i mnogi drugi koje je ovom prilikom teško pobrojiti.


Glorija - HKD Teatar Rijeka

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana