SUŠAČKA REVIJA broj 44

 


UVODNIK

Poštovani čitatelji!
Život na Kvarneru proteklih mjeseci, vjerujem da ćete se složiti, obilježila je Karolina Riječka. Dvjesto godina nakon što je spasila grad, Karolina je u Rijeci opet in. Karolinu se odlazilo gledati u kazalište, o toj Karolini u Zajcu pričalo se danima i na Korzu i širom Hrvatske, a već nekoliko mjeseci Karolina je i jedno od najomiljenijih mjesta na kojem Riječani ispijaju kavu. Uz samo more, na Gatu Karoline Riječke, s pogledom na bijelu flotu, s pogledom na Učku i na Molo longo čije otvaranje s nestrpljenjem očekujemo. San o mediteranskoj Rijeci počeo se, čini se, ostvarivati. Ideje o povratku grada moru, o čemu smo toliko pisali na stranicama Sušačke revije, nisu, srećom, ostale samo želje. Gat Karoline Riječke više nije parkiralište već okupljalište Riječana željnih mora i ne samo mora, već čak i zimskih radosti poput klizanja na ledu. Gat Karoline Riječke najveći je dobitak Riječana proteklih godina, a Karolina Riječka definitivno je opet in. Razumljivo je stoga što smo početne stranice novog broja Sušačke revije posvetili upravo riječkom kazalištu, riječkoj heroini, moru i podmorju.
O moru odnosno kopnu okruženom morem, o otoku kao progonstvu i sudbini, o otoku kao neminovnosti, ishodištu i odredištu svih oblika postojanja na stranicama Revije priča i slikar Mate Solis, a nudimo Vam i upoznavanje sa Stephanie Glax. Ne znate tko je Stephanie Glax? Upoznajte se s njom kao što smo to i mi učinili zahvaljujući Ervinu Dubroviću. Bojan Mušćet podsjeća nas na 25 godina Ri-rocka, a Vanesa Ujčić piše o Riječkoj zvjezdarnici koju ste, vjerujem, već posjetili.
Što Vam još nudimo na našim stranicama u ovom prosinačkom broju Sušačke revije? Riječki arhitekti Saša Randić i Idis Turato objašnjavaju kako su zamislili novu zgradu Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, Amir Muzur, Saša Dmitrović, Igor Žic i Irvin Lukežić pišu o zanimljivim ljudima i pojavama u burnoj riječkoj povijesti, a Jakov Karmelić o tome kako smo uopće došli do tako vrijedne industrijske baštine na Kvarneru. Vjerujem kako smo, zahvaljujući sjajnim suradnicima, i u ovom broju ispunili naš zadatak – promovirati vrijednosti našeg kraja kako bi ga još više voljeli.
Svih ovih godina prosinački broj Sušačke revije bio je rado darivan i priman poklon u danima darivanja, te se nadam kako ni ove godine nećete biti razočarati. Želim Vam ugodno čitanje i sretne blagdane!

 

Alen Čemeljić

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana