SUŠAČKA REVIJA broj 44

 


glazba

RI-ROCK: 25 GODINA

Bojan Mušćet

    Pisati o obljetnici manifestacije koja samom svojom biti negira bilo kakve strukturalne okvire, možda djeluje paradoksom, ali Ri-rock, godišnja smotra rock-potencijala na riječkom području, od samih je početaka bila obilježena sličnim paradoksima.
    Naime, Ri-rock je od svojih početaka 1978. godine bio institucionalno ukalupljen, zbog čega se, notta bene, manifestacija i održala do današnjeg dana. S druge strane, parada vjerojatno svih riječkih rock-formacija koje su djelovale u gradu na Rječini i njezinoj bližoj i daljoj okolici, od otoka do Čabra, svojom sadržinom je i te kako odudarala od omladinskoga polit-okruženja organizatora i suorganizatora. Najčešći organizator bio je Centar društvenih djelatnosti mladih/CDM Rijeka, a među suorganizatorima bilježimo Centar mladih Rijeka, Centar za kulturu sveučilišta Rijeka, OK SSOH Rijeka/Komisija za kulturu/Potkomisija za rock, Omladinsko naselje »Lovorka Kukanić«, Tetra Rock station Club u Dvorani mladosti.
    Osobito je zanimljiva bila famozna Potkomisija za rock. Takva je politička komisija bila jedinstvena u bivšoj Jugoslaviji, jer nijedna omladinska organizacija u ex-državi nije se na tako zdušan način priključila afirmaciji mladih rock-stvaralaca kao Potkomisija. Jednostavno, riječki su »omladinci« osjetili bilo svoga »biračkog tijela« i na taj način je oformljena Potkomisija-
 


Zbog činjenica da se održao četvrt stolječa i da je iznjedrio ponajbolje riječke rock-sastave
Ri-rock zaslužuje pažnju koja nadilazi ne samo lokalne već i državne okvire.

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana