SUŠAČKA REVIJA broj 44

 


riječka zvjezdarnica

MJESTO GDJE SE ZVIJEZDE VIDE BOLJE

Venesa Ujčić

Krajem ovog ljeta mnogi su naši građani pohodili Riječku zvjezdarnicu. Iako je ljeto razdoblje u kojem – zbog godišnjih odmora i izostanka školskih obaveza – uvijek ima više posjetitelja no inače, brojnost posjetitelja nadmašila je sva očekivanja i srušila sve rekorde. Glavni »krivac« za to bio je planet Mars

    Akademsko astronomsko društvo – Rijeka osnovano je 14. studenog 1974. Nakon mnogo godina marljivog rada i zalaganja članova Društva, uz pomoć Grada Rijeke i Zajednice tehničke kulture Rijeka, najveća želja članova Društva ostvarena je 18. svibnja 2001. godine kada je svečano otvorena Riječka zvjezdarnica.
   
    Riječka zvjezdarnica smještena je na brdu Sveti križ, iznad zadnje stanice autobusne linije 7a na Gornjoj Vežici. Teleskop Zvjezdarnice ima promjer 406,4 mm, a opremljen je i dodatnim filtrima i kamerama. Naravno, radi se o gradskoj zvjezdarnici, smještenoj u okružju većeg grada gdje je prisutno jako »svjetlosno zagađenje«, pa osnovna djelatnost Riječke zvjezdarnice nije znanstveni rad (za razliku od, primjerice, Zvjezdarnice Višnjan) već popularizacija astronomije i edukacija. Stoga, svega nekoliko dana poslije otvaranja, nakon početnog uhodavanja, Zvjezdarnica je početkom lipnja 2001. širom otvorila vrata građanima Rijeke. Bez obzira na vremenske prilike, svakog četvrtka u 21 sat održavaju se predavanja iz astronomije, nakon čega u slučaju vedrog vremena slijedi promatranje raznih nebeskih objekata. Predavanja traju oko 30 minuta i u potpunosti su prilagođena početnicima i laicima. U proljeće 2003. godine Društvu je dodijeljen i veliki središnji prostor tvrđave, koji je preuređen u predavaonicu i može primiti 150 osoba. Bez te velike predavaonice Društvo ne bi bilo u mogućnosti primiti sve zainteresirane posjetitelje.
   
    Osim promatranja noćnog neba četvrtkom, građani Rijeke mogu detaljnije upoznati i našu zvijezdu Sunce, jer je svaka prva nedjelja u mjesecu rezervirana za promatranje Sunca.

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana