SUŠAČKA REVIJA broj 44

 


arhitektura

HOMMAGE INDUSTRIJSKOJ ARHITEKTURI

Nela Valerjev

U napuštenom tvorničkom kompleksu “Rikarda Benčića” Rijeka bi trebala dobiti novi Muzej moderne i suvremene umjetnosti, i to prema projektu riječkih arhitekata Saše Randića i Idisa Turata, koji će jednu od starih industrijskih zgrada prilagoditi novoj namjeni

    Buduće muzejsko zdanje niknut će iz nekadašnjeg pogona za proizvodnju »Virginia« cigara Tvornice duhana koja je na tom mjestu djelovala gotovo čitavo stoljeće, od 1851. do Drugog svjetskog rata. Nakon rata u njezine pogone useljava tvornica Rikard Benčić po kojoj se kompleks naziva i danas, no njegova industrijska prošlost mnogo je starija: prije dva i pol stoljeća tu je utemeljen prvi riječki industrijski pogon – Rafinerija šećera, podignuta za trgovačko društvo iz Antwerpena, osnovano carskim dekretom Marije Terezije, koja je u njemu bila i jedan od glavnih dioničara.

    Riječka je Šećerana uspješno poslovala od 1750. do 1828. godine, a o slavnoj prošlosti tvornice i danas svjedoči njezina upravna zgrada – monumentalna barokna palača, čiju unutrašnjost krase freske i štukature vrhunskih majstora.

    Tvornica je bila izgrađena uz samu morsku obalu, današnju Krešimirovu ulicu, tada daleko od središta grada, a u drugoj polovici 19. stoljeća, kad u njezine pogone ulazi proizvodnja duhana, tvornički se kompleks proširuje novim zgradama na sjeveru. Tako se 1867. godine, uz današnju ulicu Viktora Cara Emina, gradi novi pogon za proizvodnju »Virginia« cigara, zgrada historicističkih obilježja, koja se zbog karakterističnog tlocrta naziva T-objektom.

    Iako je industrijski blok odavno srastao sa središtem grada, javnosti je postao dostupan tek devedesetih, kad Benčić napušta proizvodnju u starim pogonima, a kompleks prelazi u vlasništvo Grada koji ga prenamjenjuje za nove sadržaje: napušteni tvornički krug imao bi postati atraktivna oaza u središtu grada, s nizom poslovnih, trgovačkih, uslužnih i kulturnih sadržaja.

    Prije nekoliko godina proveden je urbanistički natječaj za programsko rješenje cijelog kompleksa. Prema prihvaćenom rješenju arhitekta Darija Gabrića građevine u južnom dijelu kompleksa ostale bi sačuvane i nadopunjene novima, dok bi u sjevernom dijelu trebalo srušiti sve osim T-objekta, koji je 2000. godine namijenjen Muzeju moderne i suvremene umjetnosti.

    Natječaj za prenamjenu T-objekta u muzej zaključen je u svibnju prošle godine, a gradski su oci optimistički najavljivali kako bi u roku godine dana mogli početi radovi. No, umjesto toga prvonagrađeni arhitekti Saša Randić i Idis Turato punih su godinu dana čekali na potpis ugovora o izradi projektne dokumentacije. Tako je ove jeseni završen tek idejni projekt o kojem smo razgovarali s autorima.


Ovako će prema projektu Saše Randića i Idisa Turata izgledati Muzej moderne i
suvremene umjetnosti u Rijeci.

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana