SUŠAČKA REVIJA broj 44

 


arhitektura

HISTORIA EST

Julija Lozzi Barković

Klub Sušačana nedavno je promijenio adresu svojega sjedišta. S Boulevarda se spustio u Ulicu Franje Račkoga 1B, u kuću izvornog imena Šepić-Škrobonja, smještenu u produžetku nekadašnje zgrade Gradske štedionice podignute1932. godine na ondašnjemu Jelačićevom trgu u Sušaku. Aktualni je događaj zgodan povod da se prisjetimo vremena njihove izgradnje, ali i njihovih sadržaja koji su nekada bili atraktivniji u ponudi i izgledu te stoga saživljeniji sa svakodnevnicom Sušaka. Neka to bude apel za njihovim današnjim primjerenijim osmišljanjem, koje bi svakako trebalo biti usuglašeno s iznimnošću te pozicije kao i sa suvremenim potrebama svih građana Rijeke

    Apostrofiranjem preseljenja sjedišta Kluba Sušačana dotičemo se niza koincidencija koje povezuju bivšu poslovnicu Gradske štedionice s različitim povijesnim te aktualnim događajima i razmišljanjima.

    Na primjer, preseljenje u središte grada oduvijek je bio cilj sušačkih gradskih otaca pri planiranju smještaja važnijih institucija i ustanova još od vremena osnivanja Općine Trsat. Spuštanje s brijega na zaravan uz more i Rječinu činilo se logičnim potezom zbog reprezentativnosti položaja kao i zbog praktičnosti u komunikaciji.


 

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana