SUŠAČKA REVIJA broj 44

 


VIJESTI IZ PROŠLOSTI

Saša Dmitrović

1927

NOVI MOST IZMEĐU SUŠAKA I RIJEKE

       Još nam je u živoj pameti, kako je slavni pjesnik Gabriele D’Annunzio, vitez od Snježnika, napadao sa svojim arditima na Sušak. Htio je pošto poto preći preko mosta što spaja Rijeku sa Sušakom, i osvojiti naš Sušak. Bilo je tada dosta uzrujavanja našeg pučanstva na Sušaku i okolici. I kad nije Gabriele D’Annunzio mogao provesti svoj naum, na sam je Božić god. 1920. digao taj most u zrak, kako se vidi na našoj slici. Kad su se prilike smirile i donekle sredile i kad provizorni most nije više mogao da bude svjedok tog »junaštva« ardita, podignut je novi preko Rječine. Taj je novi most na Silvestrovo u 11 sati prije podne predan prometu. Posebnih kakih ceremonija nije bilo tom prigodom. S naše je strane tek presjekao državnu trobojnu vrpcu sreski poglavar, a s talijanske strane riječki prefekat. Na to je polovica naše vrpce predana Talijanima, a polovica talijanske našim oblastima. Na talijanskoj je strani prisustvovao otvorenju mosta i riječki fašistički konzul Host-Venturi, koji je sudjelovao i godine 1920., kad je D’Annunzio razorio stari most i digao ga u zrak. Na našoj strani prisustvovao je otvorenju mosta i naš generalni konzul u Rijeci, zatim gradski načelnik i drugi predstavnici oblasti. Kada je otvorenje obavljeno, Talijani su podigli na visoki stup svoju zastavu, odali joj običajnu počast, našto su se uz brojno pučanstvo, koje je gledalo taj čin, krijepili konjakom i zagriskom, priredivši pravu pučku veselicu.

HRVATSKA ŠVICA

Čabar na Božić

SREDOVJEČNI GRAD TRSAT I NJEGOVA OKOLICA

KONZULTAT NAŠE DRŽAVE

      Konzulat naše države na Rijeci smješten je u zgradi, gdje je nekada prije, kao i za vrijeme rata bila Hrvatska čitaonica. Poslije prevrata, kad je Rijeka pala u ruke Talijanima, morala je čitaonica seliti i obustaviti svoje djelovanje. Istom je nedavno dobila dozvolu, da opet uskrsne.

 

            S KARNEVALA
     
Dok se u nas u Zagrebu već dugo godina nije na pokladni utorak obdržavala povorka ili tzv. Corso – ovaj je put i oblasno zabranjen, premda tome manjka svaka motivacija i zabrana djeluje kao apsurd – neki naši gradovi uz more ove su godine proslavili na osobit način dan princa Karnevala. Naročito se istakao Split i Sušak u tom pogledu. Split, kao južnjačkiji grad od Sušaka u još većem stilu od njega. Dugo se je za taj dan spremalo i povorka je bila zaista impozantna i u malome podsjećala na slične karnevalske priredbe na Rijeci. Tog je dana izašlo na ulice Splita puno šale, satire i duha, te se općinstvo izvrsno pozabavilo... I Sušak se lijepo spremio za pokladni corso i priredio ga, ali mu je puno smetala kiša, koja je pala kao za inat.

SENJSKA ŽELJEZNICA

     Uz veliko oduševljenje gradjanstva starodrevnog grada Senja otvorena je nakon 80-godišnjeg rada željeznica i predana prometu. Pruga senjske željeznice kreće »na se kraje svita«.

 

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana