SUŠAČKA REVIJA broj 44

 


povijest

SENTIMENTALNA VOŽNJA RIJEČKIM TRAMVAJEM

Igor Žic

    Rijeka je u posljednjih stotinjak godina doživjela velike promjene: stanovnika, mentaliteta, jezika, kulture, ekonomije, ali i veličine. Te promjene mogu se pratiti na različitim razinama, od čisto političke do života običnih ljudi koji su se nastojali skloniti u zavjetrinu u trenucima kad je Rijeka bila na brisanom prostoru sudara civilizacija.

    Jedan od segmenata prošlosti koji je dobar i kao metafora cjelokupne situacije grada na Rječini može biti i tramvaj – danas ovdje posve zaboravljeno prijevozno sredstvo, a još prije stotinjak godina jedan od simbola fascinantnog uspona grada, za koji se vjerovalo da nikad neće završiti. Kako se dogodilo da nešto kao što je električni tramvaj zaživi, a potom i nestane bez traga, intrigantna je priča koja održava i mentalitet stanovnika "grada potrošene ljubavi".
 


Tranvaj je u Rijeci počeo voziti 1899 godine.

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana