SUŠAČKA REVIJA broj 44

 


ličnosti

ZABORAVLJENI RIJEČKI VELIKAN

Irvin Lukežić

Šezdeseta obljetnica smrti odvjetnika dr. Rikarda Lenca, Riječanina, prilika je da se podsjetimo na život i djelo jednog značajnog, ali nepravedno zaboravljenog čovjeka. Taj vrsni riječki odvjetnik i pravni stručnjak, plodan publicist i prevoditelj, kulturni radnik i bibliofil, političar i erudit, te ponajprije častan intelektualac i profinjeni bel esprit, ubrajao se među humaniste najvišega ranga. Bio je izraziti predstavnik visoko kultiviranoga sloja primorske inteligencije devetnaestoga i početka dvadesetoga stoljeća. Proizašao je iz stvaralačke okoline, plemenite predaje staroga slavenskoga grada, koji izrasta na razmeđu hrvatske i talijanske kulture, obogaćen širokom humanističkom obrazovanošću, svestranošću različitih interesa i intelektualnom radoznalošću. Nestankom tog samozatajnog i prema sebi uvijek kritički nastrojenog čovjeka zaključuje se čitava jedna epoha novije riječke povijesti

    Rikard Lenac rodio se u Rijeci 16. ožujka 1868. godine, kao sin pomorskoga kapetana Mate Lenca mlađega i Antonije, rođ. Lučić. Otac mu je potjecao iz Martinšćice a majka iz Voloskoga. Oca, koji kao zapovjednik austrijskoga brigantina Pietro umire od posljedica neke bolesti u dalekome Brazilu, izgubio je već u petoj svojoj godini. Nakon očeve smrti majka mu se 1875. godine preudala za pomorskoga kapetana Vjenceslava Harasima iz Lovrana. Iz toga je braka potekla poznata riječka učiteljica i publicistica Gemma Harasim, koja se s Rikardom, svojim polubratom, dopisivala čitavoga života.

    Rikard bijaše vrlo senzibilan i plah mladić, uvijek kritičan prema sebi i svojoj okolini. Izgubivši rano oca posjedovao je u sebi izvjesnu dozu nesigurnosti i pretjerane osjetljivosti. Pred sebe bi uvijek postavljao najviše kriterije, koje dakako ne bi uvijek uspijevao ostvariti, zapadajući nerijetko u malodušnost i razočaranost. Nikada nije bio zadovoljan sobom niti onim što bi učinio.

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana