SUŠAČKA REVIJA broj 45

 


alternativa

KUPUJMO RIJEČKI PROIZVOD

Petra Corva

    Rijeka je izvan svojih granica poznata kao grad inovativnih rješenja, odnosno kao grad alternative. Međutim razmislimo li o toj tvrdnji, nameće se pitanje je li to zaista istina? Je li Rijeka doista grad alternative ili je to samo imidž stvoren mnogo godina ranije, koji se iz generacije u generaciju prenosi jednostavno iz navike. Što se događa s pravim »riječkim kulturnim proizvodom«? Što možemo ponuditi ostatku svijeta?
    Zanimanje Riječana za Ri rock prošle jeseni bilo je zaista iznenađujuće. Ta večer kada se tisuće ljudi penjalo na Trsat kako bi odali priznanje riječkoj alternativi, bila je zaista obećavajuća. Tada je »običan« prolaznik mogao pomisliti: Alternativa u Rijeci još postoji!! No to bi se dogodilo samo »običnom« prolazniku, dok »neobičan« prolaznik možda razmišlja: Postoji li još alternativa u Rijeci? Ako pripadate kategoriji »neobičnog« prolaznika, onda zasigurno odobravate moguću tvrdnju o nepostojanju alternative u Rijeci i raspravu o problemu nepoticanja riječke alternative! U Rijeci, naime, trenutno postoji velik broj kafića i svi smo sretni i zadovoljni što se noćni život iz Opatije preselio u Rijeku. No je li preuzimanje opatijskog noćnog identiteta zaista nešto što je Rijeci bilo najpotrebnije? Nude li takvi kafići poticaj za razvoj riječke alternative odnosno jesu li dovoljni samo kafići? Naravno da ne!
    Kada govorimo o alter-kulturi, odnosno supkulturi određenog grada, mislimo i na klub (klubove), kao stjecište alternative. Dakle, u riječkom kontekstu mora se obvezno spomenuti Palach, koji je ranijih desetljeća bio poznat kao mjesto regrutiranja glazbenika, pisaca, glumaca, likovnjaka i mnogih drugih riječkih umjetnika, alternativaca. Što mu se dogodilo? Mnogi govore: »Pretvorio se u šank!« Je li onda Palach još uvijek mjesto na kojem se stvaraju nove ideje, u kojem nastaje i postoji alternativa? Ako je takav klub (uz Točku koja je također nešto pokušala s koncertnom djelatnošću, ali neuspješno, te je postala samo ogroman prostor u kome se ispijaju pića dugo u noć) postao samo još jedan u nizu kafića u Rijeci, što se dogodilo s riječkom supkulturnom scenom?
    Postoji li ona još uvijek? Ako ne postoji, možemo li onda o Rijeci govoriti kao o pravoj urbanoj, gradskoj sredini? Zašto ne postoji nitko tko bi vodio računa o razvoju riječke klupske scene? Jer možda novo vrijeme traži i neki novi Palach. Uz Palach, u Rijeci trenutno rade i Tranzistor i Big rock mama, klubovi koji su svoje mjesto pronašli u slijepom crijevu grada, u Ružićevoj ulici, a tamo malo tko zalazi. Rijeci treba pravi, priznati i prepoznati klupski prostor jer tek tada možemo govoriti o postojanju prave alternativne scene. Koliko su neka druga mjesta u gradu sposobna pružiti poticaj u revitalizaciji riječke alternative? Mjesta i udruge kao što su KUC Kalvarija - Ri teatar, Otvorena scena Belveder, Prostor plus, Trafik, HKD teatar, Drugo more, Otvoreni krug te Spirit, a ovoj grupi možemo pridružiti i Putokaze.


Dijana Bolanča i Žak Valenta u Kinopredstavi

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana