SUŠAČKA REVIJA broj 45

 


klub sušačana

IZVJEŠZA O RADU KLUBA

Oskar Pavešić

   Mnogobrojna su bila događanja u organizaciji Izvršnog odbora Kluba Sušačana u posljednja tri mjeseca 2003. godine, kao i u prvom kvartalu nove 2004. godine. Početkom listopada tajništvo Kluba preselilo se u nove prostorije na adresi Franje Račkoga 1 b. U opremanje novog prostora veličine 160 m2 uložen je veliki trud, u čemu su nam mnogo pomogle strukture grada Rijeke. Poseban trud iskazali su i članovi IO našeg Kluba, od kojih posebno ističemo Igora Koprivnikara, Zdravka Ćira Kovačića, Ljerku Vukonić, Borisa Čabrijana, Branka Lušića, Iva Brnelića, Bornu Mikšića kao i tajništvo Kluba. Predavanja u organizaciji Kluba Sušačana u budućnosti održavat će se u novim klupskim prostorijama. U studenom su još održana u čitaonici na Trsatu.
    4. studenoga održano je predavanje mr.sc. Daine Glavočić o umjetničkim spomenicima groblja Trsat, a
    25. studenog predavanje mr.sc. dr. Igora Povrzanovića o doniranju organa.
    4. prosinca u prepunoj dvorani HKD-a na Sušaku predstavljena je Sušačka revija br.44. Reviju je predstavio glavni urednik Alen Čemeljić. U umjetničkom dijelu programa zapažen je vrlo kvalitetan nastup muške klape »Crikvenica«, koja je svojim nastupom pokazala da se i sa šest članova klape može pružiti izvanredna interpretacija, a prisutni su snažnim aplauzom to potvrdili. Koristimo priliku da članovima: E. Šegoti, S. Radosavljeviću, M. Felkeru, L. Bataljaku, D. Štrljiću i A. Balasu zahvalimo na nastupu.
    6. prosinca je 30 članova Kluba zajedno s članovima IO prisustvovalo prezentaciji Sušačke revije br.44 za članove našeg Kluba u Zagrebu, održanoj u Društvu hrvatskih književnika. Osim članova Kluba iz Zagreba, predstavljanju Revije prisustvovali su gosti: akademik Boris Kamenar, akademik Nedjeljko Fabrio, zamjenik ministra kulture gđa Biserka Cvjetičanin, gđa Latica Ivanišević, gđe Santa i Dafinka Večerina, gosp. Kazimir Vidas, gosp. Otto Reisinger i drugi. Nakon pozdravnog govora predsjednika Kluba Zdravka Ćire Kovačića glazbenu točku na harfi izvela je prof. Marija Mlinar, a pjesnikinja Zdravka Žeželić Alić recitirala je pjesme iz svoje bogate zbirke pjesama. Slijedilo je predavanje s dijapozitivima mr. Daine Glavočić o temi: Riječko industrijsko naslijeđe na prijelazu stoljeća. Umjetnički dio programa završila je prof. Marija Mlinar s tri kompozicije na harfi. Dužnost nam je da posebno zahvalimo gđi Vesni Spinčić Prelog koja je vodila kroz program, kao i gđi Mariji Mlinar na krasnim zvukovima njene harfe. Uz domjenak nakon prezentacije stari Sušačani evocirali su uspomene iz mladih dana.
    Dana 13. i 14. prosinca 45 članova kluba organizirano su krenuli na izlet u Beč. Prvog dana, nakon šetnje tradicionalnim Božićnim sajmom koji se održava ispred vijećnice grada Beča, slijedila je večera u pitoresknom Grinzigu u restoranu »Alter Bach Hengl« s glazbom uživo. Drugog dana razgledane su znamenitosti: dvorac Hofburg i susjedne mu muzejske zgrade, parlament, vijećnica, opera, dramsko kazalište, u starom središtu trg Graben i katedrala sv. Stjepana. Uslijedilo je razgledavanje Hundertwasserhausa i dvorca Schönbrunn.
    Na inicijativu predstavnika NK »Orijent« održan je sastanak sa IO Kluba. Tema sastanka je bila kako pomoći Orijentu i zaključeno je da će Klub Sušačana učiniti sve u okviru svojih mogućnosti da pomogne.
19. prosinca prošle godine članovi Kluba Mirjana Delmestre, Ljerka Vukonić, Krešo Turk i Katica Pavešić posjetili su Sušačane u domovima umirovljenika na Kantridi i Voloskom. Pritom su im uručili prigodne poklone. I ovom prilikom zahvaljujemo sponzorima koji su nam to omogućili.
    Ugodno je bilo provesti tri sata u društvu starih Sušačana i čestitati im Božić i Novu godinu.
    Dana 27. prosinca održan je za naše članove tradicionalni Novogodišnji koncert orkestra opere HNK Ivana pl. Zajca.Ponovo moramo zahvaliti upravi kazališta koja je omogućila našim članovima kupnju ulaznica s popustom od 30% u odnosu na one u prodaji. Riječki umjetnici oduševili su preko 600 naših članova koji su uživali u izvedbi Stjepana Hausera, violončelista, učenika glazbene škole »Ivan Matetić Ronjgov«, u klasi prof. Maura Šestana, i muziciranju orkestra pod ravnanjem dirigentice Nade Matošević. Puna dva sata orkestar je svirao kompozicije Brahmsa, Čajkovskog, Verdija, Offenbacha, Mascagnija i Straussa. Orkestar je na kraju svim svim gledateljima čestitao Novu godinu, što je učinio i naš predsjednik Kluba Sušačana Zdravko Ćiro Kovačić, koji je u ime Kluba zahvalio upravi i svim umjetnicima.
    23. siječnja 2004. u 11 sati održano je svečano otvorenje novih prostorija na adresi Franje Račkoga 1 B. Nakon pozdravne riječi predsjednika IO Igora Koprivnikara, koji je upoznao goste s razlozima preseljenja Kluba Sušačana, skup je pozdravio riječki gradonačelnik Vojko Obersnel. U pozdravnom govoru pohvalio je dosadašnji rad i aktivnost Kluba Sušačana, te je Klubu prigodom otvorenja novih prostorija poklonio Grb Grada Rijeke s posvetom.
    Svečanosti su bili nazočni brojni predstavnici gradske uprave: Irena Miličević, Ivanka Persić, Helena Semion Tatić, Milorad Milošević, Željka Marković, Ankica Perhat, Raul Justin, Višnja Felker, zatim predstavnici sponzora, suradnici Sušačke revije i članovi IO Kluba Sušačana.
    Za ovako lijepo uređene prostorije zahvaljujemo svima koji su na bilo koji način pomogli u njihovu opremanju. Osim pomoći Gradskog odjela za komunalnu djelatnost posebno trebamo zahvaliti tvrtkama: Iskra trade, Transadria, Autotrolej, Croatia osiguranje, Tapess i Za.Ra. Ove prostorije otvaraju znatno veće mogućnosti za rad kao i za bogatiji društveni život, prijateljske susrete, okrugle stolove, predavanja, konferencije za sredstva javnog priopćavanja, izložbe slika i fotografija, aktivnost rekreativne gimnastike, a posebno omogućuje normalne uvjete rada uredništvu Sušačke revije, koja od sada ima prostor za svoju redakciju.

PLAN AKTIVNOSTI ZA 2004. GODINU

           SIJEČANJ
1. Donošenje plana aktivnosti Kluba Sušačana u 2004. godini
2. Plan predavanja do ljetnog odmora
3. Svečano otvorenje klupskih prostorija – 23. siječnja
4. Predavanje – 27. siječnja
           VELJAČA
1. Rasprava o daljnjim aktivnostima izdavanja Sušačke revije
2. Predavanje – 24. veljače
3. Maskirani ples- 20. veljače
4. Završni račun za 2003. i financijski plan za 2004.
           OŽUJAK
1. Posjet Izložbi secesije u Zagrebu – 6. ožujka
2. Predavanje - 30. ožujka
3. Pripreme za Izbornu skupštinu
          TRAVANJ
1. Konferencija za novinare u vezi s predstavljanjem Revije
2. Izborna skupština i predstavljanje revije br. 45 – 16. travnja
3. Dvodnevni izlet – 24. i 25. travnja
4. Predavanje - 27. travnja
          SVIBANJ
1. Izlet brodom – 31. svibnja
2. Čakavska večer
             LIPANJ
1. Ljetna zabava u hotelu Jadran – 18. lipnja
2. Jednodnevni izlet
             RUJAN
1. Konferencija za novinare
2. Predstavljanje revije broj 46/47 _– 10. rujna
3. Jednodnevni izlet
4. Plan predavanja do konca godine
             LISTOPAD
1. Predavanje – 28. listopada
2. Dvodnevni izlet
             STUDENI
1. Okrugli stol o komunalnim problemima
2. Predavanje – 25. studenog
3. Polaganje vijenaca i cvijeća na grobove
            PROSINAC
1. Konferencija za novinare – 7. prosinca
2. Predstavljanje Revije br. 48 u HKD – 9. prosinca
3. Predstavljanje Revije u Zagrebu- 11.prosinca
4. Novogodišnji koncert – 27. prosinca
5. Posjet umirovljenicima u domovima
 

    Pruža se mogućnost aktivnog djelovanja i mlađim članovima pod nazivom »Klub Sušačana – Nova generacija«.
    U začetku su razgovori o formiranju sekcije bivših đaka Sušačke gimnazije. Moramo zahvaliti predstavnicima tiska, radija i TV-a koji su informirali javnost o ovom događaju. Zahvaljujemo slastičarni Cont i Istravinu na doniranom domjenku.
    Da bismo naše čitatelje čim bolje upoznali s programom rada Kluba, u ovom izvještaju donosimo plan aktivnosti za 2004. godinu.
    U organizaciji Gradskog odjela za kulturu i Kluba Sušačana 27. siječnja održano je vrlo interesantno predavanje dr. sc. Irvina Lukežića u prostorijama Kluba povodom obilježavanja Dana holokausta i sprječavanja zločina protiv čovječnosti, što se prvi put ove godine obilježava u Hrvatskoj. Predavanju je prisustvovalo 50 ljudi, među kojima je bila i pročelnica Odjela za kulturu Grada Rijeke, gđa. Ivanka Persić, članovi Židovske zajednice, predstavnici tiska, radija i Tv-a.
    Uoči Prvog svjetskog rata na ovom području živjelo je između 1600-2000 Židova, koji su se doselili još u 15. st., prvenstveno iz Italije. Od 1941.--1945. stradalo je 380 Židova iz Rijeke i Sušaka. To što Židovi iz Rijeke nisu progonjeni u većem broju zahvaljujemo činjenici što je na ovim područjima vladala uveliko vjerska tolerancija. Upravo neproganjanje Židova Rijeke i Sušaka rječito potvrđuje civilizacijsko naslijeđe građana Rijeke i Sušaka. Nakon Drugog svjetskog rata i proživljenog holokausta velik dio Židova odselio je u Izrael, Italiju i Mađarsku, tako da su u Rijeci ostale 33 osobe.
    Na kraju predavanja odana je počast minutom šutnje s porukom »Ne ponovilo se nikad više«.
   U organizaciji Kluba Sušačana 27. siječnja u prostorijama Kluba organizirano je i predavanje i predstavljanje knjige dr.sc. Amira Muzura; tema: »Američka svakodnevica viđena okom čovjeka našega kraja – Predstavljanje američkog dnevnika«. Vrlo zanimljivom događaju prisustvovalo je 80 članova Kluba Sušačana.

NOVI ČLANOVI KLUBA SUŠAČANA

1. Neda Škorjanc
2. Zdenka Hentić
3. Orhida Erny
4. Zdenka Križan
5. Mojmir Križan
6. Ivo Babačić
7. Smiljka Mladenić
8. Ljubica Štiglić
9. Amalija Musul
10. Sandra Deluka
11. Vera Weitzenfeld
12. Smiljana Šikić
13. Silvano Šikić
14. Rudolf Šikić
15. Tanja Komen
16. Katica Butković
17. Nada Ilijić
18. Vitomir Komen
19. Igor Tićac
20. Igor Čargonja
21. Vinka Čargonja
22. Ivan Broznić
23. Božica Broznić
24. Radoslav Rak
25. Grozdana Rak
26. Danica Sinožić
27. Ljubo Matešić
28. Vesna Matešić
29. Petar Frankić
30. Dušanka Frankić
31. Vitomir Burić
32. Vlado Milković
33. Ljiljana Milković
34. Ljerka Poljak
35. Božica Zupičić
36. Edi Čopić
37. Ana Klobas
38. Dorotea Milohnić
39. Ljubica Milohnić
40. Miljenko Kos
41. Darko Mlinarić
42. Mladen Sekula
43. Marica Miljanjić
44. Boris Miljanić
45. Mirna Paškvan
46. Ivana Andrašević
47. Đuro Andrašević
48. Viktorija Kosić Andrašević
49. Branko Dragojević
50. Vazmoslava  Dragojević
51. Nives Jakovčić
52. Mladen Kosović
53. Graziella Čargonja
54. Ivona Kosović
55. Tatjana Cuculić
56. Ivo Ipšić

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana