SUŠAČKA REVIJA broj 45

 


vijesti iz prošlosti

VIJESTI IZ PROŠLOSTI

Saša Dmitrović

1928

PRENOS PEPELA FRANA SUPILA

 

       Dne 29. pr.mj. osvanuo je Sušak u crnini. More svijeta, deputacije raznih korporacija, društava i općina. Sve hrli, da se pokloni pepelu Frana Supila, izloženu u žari u gradskoj vijećnici. Točno u podne iznesena je žara pred vijećnicu, gdje je govorio najprije gradonačelnik Juraj Kučić u ime Sušaka i cijeloga Kvarnera, zatim prof. Durbešić u ime ličnih prijatelja pokojnikovih, Slavko Jutriša u ime novinarskog udruženja, Grkinić u ime jugosl. sokolaša, dr. Turina u ime dobrovoljaca, te dr. Mikuličić u ime Hrvatskog Sokola na Sušaku i Vrkljan u ime omladine. Na to su pjevačka društva »Jeka sa Jadrana« i »Primorski Hrvat« odpjevali posmrtne tužaljke. Na to su sokoli ponijeli lijes natrpan vrpcama i vijencima u dugoj povorci svijeta i sa glazbom do sušačke luke. Prije nego je pepeo prenesen na brod, izrekao je pjesnik Vladimir Nazor prekrasan govor, koji se je sviju duboko dojmio, naročito ono mjesto, kad je zaklinjao kapetana broda »Zagreb«: Romane Prodane, kapetane ove ladje, Ti u čije ruke postavljamo ovaj naš narodni amanet, znaj: nema vjetra, nema magle i nema oluje i talasa, kojima ti nećeš odoliti, dok sretno ne predaš ovaj pepeo njegovom rodnom kraju. A kada pokreneš brod sa ove obale i kada okreneš prema jugu, plovi uza sami kraj, nemoj da se žuriš. Taj pepeo, što ga nosiš na svojoj ladji, to nije običan pepeo, to nije mrtva ruda. Pepeo Frana Supila nije se još smirio, još je u njemu nešto što bi htjelo da, rekao bih čak da vidi. Kapetane, plovi polagano i nedaleko od kraja.«
     Nakon otpjevanih tužaljki parobrod je lagano otplovio iz luke.
 

300. GODIŠNJICA HRVATSKE GIMNAZIJE NA RIJECI - SUŠAKU

     HRVATSKA GIMNAZIJA NA SUŠAKU PROSLAVILA JE 29. PR.MJ. RIJEDAK JUBILEJ: TRISTOGODIŠNJICU SVOG POSTANKA. ZAPRAVO JE TO RIJEČKA GIMNAZIJA, JER SE TEK OD G. 1896. NALAZI NA SUŠAKU. DOTLE JE BILA NA RIJECI. OVU SU GIMNAZIJU OSNOVALI ISUSOVCI, POZNATI KAO VRLO DOBRI NASTAVNICI I POČELI U NJOJ S PODUKOM 23. STUDENOGA 1627. OD ONDA PA DALJE, SVE DO SVOG PRESELJENJA NA SUŠAK, PROŽIVJELA JE OVA GIMNAZIJA RAZLIČITE DOBRE I LOŠE DANE I GODINE, A MNOGO PUTA JOJ SE RADILO I O OPSTANKU. NA SAMOJ JE RIJECI BILA U TRI ZGRADE, SELEĆI SE IZ JEDNE U DRUGU, PA NAŠE SLIKE PRIKAZUJU U KOJIMA JE GIMNAZIJA ZAPOČELA SVOJ RAD I DRUGE DVIJE, U KOJIMA JE NASTAVILA. SAMI RIJEČANI (TALIJANAŠI) I MAĐARI UVIJEK SU RADILI PROTIV HRVATSKE GIMNAZIJE. UZ NAŠU CRKVU I PUKOVNIJU, KOJA SE NA RIJECI STACIONIRALA (JELAČIĆEVCI), NAJVIŠE IM JE TRN U OKU BILA GIMNAZIJA. A KAKO IM JE IŠAO NA RUKU TADAŠNJI BAN KHUEN – HEDERVARY, TO SE NAPOKON GIMNAZIJA MORALA PRESELITI S RIJEKE NA SUŠAK. ZASLUGA JE PAK POKOJNOG ODJELNOG PREDSTOJNIKA DR. KRŠNJAVOGA, DA JE SAGRAĐENA ZGRADA ZA GIMNAZIJU, KAKO SE VIDI NA NAŠOJ SLICI. I KAKO JE DREVNA NAŠA GIMNAZIJA NA RIJECI, ODGAJALA GENERACIJU ZA GENERACIJOM, A POHAĐALI SU JE MNOGI NAŠI ODLIČNI POKOJNICI, A JOŠ IMADEMO I ŽIVIH, KOJI SU BILI UČENICI HRVATSKE GIMNAZIJE NA RIJECI, TAKO JE I OVA NA SUŠAKU ODGOJILA LIJEP BROJ NAŠE INTELIGENCIJE.

IZ CRIKVENICE

    Autotaksno poduzeće gospodina Andresa u Crikvenici omogućuje strancima i domaćima redoviti saobraćaj Plase-Crikvenica-Novi, te veće i manje izlete u okolici sve do Plitvica.

U ubavoj i lijepoj Crikvenici održavana je koncem mjeseca siječnja proslava 40-godišnjeg opstanka tamošnje radničke zadruge sv. Šimuna. Tom je zgodom bio priredjen i svečani banket za učesnike i to pod vedrim nebom na obali. Zaista rijetkost na 22. siječnja. Na slici se vidi kako je zimsko sunce obasjavalo učesnike banketa. I opet dokaz, kako na našoj hrvatskoj rivijeri vlada usred zime blago podneblje.
 

           VRBOVSKO U GORSKOM KOTARU
   
Kad se vozite vlakom prema Sušaku, pred očima vam se nižu najrazličitije slike. Tu su naizmjence visoki bregovi, obrašteni, crnogoricom, duboke udoline i klanci, po kojima šume potočići biste gorske vode. I u takovim predjelima gdje bi čovjek mislio, da nema ni žive duše, nižu se sela i zaselci, a i po koje veće mjesto. U Gorskom kotaru imade mnogo mjesta u kojima bi čovjek, koji je željan odmora i svježine gorskog zraka, našao ugodno odmaralište, a po potrebi i zabave. Jedno od takovih mjesta s prirodnim krasotama je i trgovište Vrbovsko, koje leži na »vratima« Gorskog Kotara 400 metara nad morem. Oni kojima je zrak viših predjela preoštar, naći će tu ugodnu osvježavajuću klimu. Izleti u bližu okolicu takodjer su vrlo zanimljivi. Kako se vidi iz slika Vrbovsko će moći svakoga zadovoljiti. Tko je mladji naći će zabave u izletima, a stariji u ugodnoj šetnji. Donosimo ujedno i lik gdjice Zlate Kostelić, koja je na zabavi vatrogasnog društva izabrana za »Mis Vrbovsko«.

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana