SUŠAČKA REVIJA broj 46/47

 


UVODNIK

     Cijenjeni čitatelji Sušačke revije!

    Kažu neki kako je život glazba. Samo treba imati sluha. Drugi će reći život je more, ima i bonace, ali i bure. Treći će, pak, tvrditi kako je pozornica koja život znači. I svi su u pravu, jer život je sve to za one koji znaju slušati, ploviti i gledati.
    Glazba, more, scena – takav je i ovaj broj Sušačke revije.
    O glazbenoj Rijeci davno, i ne tako davno, te o glazbi u Rijeci danas pričaju nam i pišu Nada Matošević, Lovorka Ruck, Irvin Lukežić, Ervin Dubrović, Koraljko Pasarić i Ivana Precetti. Što je sve potrebno da bi se postalo cijenjena dirigentica, što za jedan grad znači postojanje filharmonije, kada su u Rijeku stigle prve gramofonske ploče (mlađe generacije vjerojatno se pitaju Što je to gramofon?), je li Rijeka u glazbenom smislu samo rockerski grad i imaju li danas već afirmirani riječki rockeri svoje nasljednike?, pitanja su na koja odgovore možete dobiti na stranicama koje slijede.
    Da je život more, reći će Vam Damir Miloš, naš jedriličar i književnik, koji nam piše kako ploviti se mora, što znaju brojne generacije Primoraca koji su se otiskivali od obale. Neki od njih bili su i sudionici velikih pomorskih bitaka zapisanih u povijesti velikim slovima poput one na Visu sredinom 19. stoljeća, a jedan od sudionika te bitke, kojom su se Austrija i Italija željele izboriti za prevlast na našem moru i koja je proslavila admirala Tegetthoffa, bio je i Trsaćanin Antun Pilepić. Šezdeset godina poslije te bitke posjetili su ga novinari sušačke Naše sloge kako bi opisali njegova sjećanja, zanimljiva još i danas. Kakva je veza između bitke kod Visa i prvog riječkog turističkog vodiča, pročitajte iz pera Igora Žica, a tekst o tome kako je prerano završen životni put Karla Baumanna, čovjeka od mora, jedrenja i ronjenja, koji je skoro stotinu godina poslije viške bitke pisao, između ostaloga, i o admiralskom brodu RE D’ITALIA koji je kod Visa završio u dubinama, donio nam je Danijel Frka. O moru na straanicama Sušačke revije piše i Baumannova kći Daina Glavočić kroz čiju se priču o riječkim bitvama može pročitati burna povijest grada na Kvarneru, a jednog dijela te burne povijesti i bitaka za naše more sjeća se Orfeo Tićac, sudionik partizanskih borbi na Jadranu, kasnije kao zaljubljenik u jedrenje sudionik triju Olimpijada.
    Da je život teatar, vjerojatno bi Vam rekle i Kim Cuculić i Lidija Zozoli i Magdalena Lupi, tri naše sjajne autorice, koje pišu o kazalištu i o filmu, o sceni koja život znači. I kako im, čitajući ih, ne povjerovati?
    Vjerujem kako ćete i Vi čitajući tekstove naših autora zaključiti kako život može biti i more i glazba i scena. Samo treba znati ploviti, slušati i gledati. Nadam se da će netko prelistavajući Sušačku reviju dodati: Život je priča, samo je treba znati čitati!

 

Ugodno čitanje želi Vam                                            
                                                                   Alen Čemeljić                    
                                   

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana