SUŠAČKA REVIJA broj 46/47

 


vijesti iz prošlosti

VIJESTI IZ PROŠLOSTI

Saša Dmitrović

1928

OTKRIĆE SPOMENIKA I SPOMEN
PLOČE FRANJI RAČKOME

Prigodom stogodišnjice rodjenja
     Jednome od najvećih hrvatskih učenjaka, prezaslužnome historičaru dru. Franji Račkome, podignut je 29. srpnja spomenik te spomen ploča na kući u kojoj se rodio u ubavim Fužinama. Taj su dan bile Fužine stjecište naučnog i kulturnog hrvatskog svijeta. Delegati Akademije, “Matice Hrvatske”, hrvatskog sveučilišta, Prosvjetnog Saveza, “Braće Hrvatskog Zmaja”, Ministarstva prosvjete, podnačelnik Zagreba, oblasti primorsko-krajiške i zagrebačke, Hrvatskog sokola i.t.d. nadjoše se na okupu pri otkriću, koje se razvilo u pravo slavlje, što ga Fužine još ne doživješe. U oči proslavnog dana priredila je glazbu podoknicu senjskom biskupu i ostalim gostima odličnicima, drugi dan nakon budnice bila je svečana pontifikalna misa, na što je krenula velika povorka na šetalište, gdje je otkriven spomenik uz pozdravni govor predsjednika mjesnog odbora župnika Vičića te delegata. Iza toga otkrivena je spomen ploča dru. Franji Račkome na njegovoj rodnoj kući, koju su podigla Braća Hrvatskog Zmaja. Naše slike prikazuju spomenik i spomen-ploču, oboje djelo našeg kipara prof. Rudolfa Valdeca.

SOKOLSKI SLET ŽUPE “RIJEKA” NA SUŠAKU
Prošle nedjelje održala je sokolska župa “Rijeka” na Sušaku veliki slet, koji je u svakom pogledu, koli po broju gosti, toli po preciznim vježbama i čitavom arangementu, uspio. Tog je dana bilo na Sušaku preko 5000 stranaca. Impozantna je bila svečana povorka koja je prolazila kroz gusti špalir gradjanstva, kao i čin predaje barjaka, gdje je govorio dr. Zenhel, zastupnik načelnika grada Praga.

Sokolski barjaci i slavoluci na
Jelačićevom trgu
Učesnici medjugradske utakmice Sušak-Split

Na veslanju (u pozadini lijevo Učka)

SA LJETOVALIŠTA JADRANSKE STRAŽE

Iz Zagreba je kroz ljeto bilo više ferijalnih kolonija, a jedna je sa 60 učenika i četiri profesora bila u Martinšćici kod Sušaka na ljetovalištu Jadranske Straže. Ova ustanova J. S. ne može se dosta pohvaliti, a isto tako i svake hvale vrijedan prof. Luka Radovinović, koji osobitom vještinom znade da vodi tu ustanovu. U srpnju su na ljetovalištu bili djaci, a u kolovozu djevojčice. Sezona je sada svršila za sva ljetovališta. Iz svih strana naše države mladež obojega spola vrvi k svojim kućama, k mjestima, koja su za neko vrijeme ostavili. Pjesma se ori u vlakovima i na parobrodima od bezbrižne mladeži. Lijepa mladost, kojim te čuvstvom gleda pisac ovih redaka! Budi sretna i vesela, krepka i zdrava, a oplemenjena najljepšim idealima! Evo nekoliko slika Martinšćice, ljetovališta Jadranske Straže.


Šesnestorka - Pripravni"

VRBNIK NA KRKU


Pogled na Vrbnik

Kupalište u Vrbniku

    Otok Krk je bio još za vrijeme Rimljana nazvan “Insula aurea” – zlatni otok. Krk je ne samo najveći otok na našem Jadranu, već i najplodniji te najromantičniji. Uz bogate šume, nizaju se plodonosna polja, vinogradi i maslinici. Obiluje i s rudom bauksit, pa šarenim mramorom (marmelato). Najvažnija mjesta na Krku jesu grad Krk (sjedište biskupije), ima katedralu iz XIII. stoljeća zatim Aleksandrovo, Baška, Dobrinj, Malinska, Omišalj i Vrbnik, oba potonja stara frankopanska grada. Sva ova mjesta, osim Dobrinja (500) i Malinske (300) imadu po 2000 stanovnika, te sva osim Dobrinja imadu i morska kupališta, koja su se zadnjih godina osobito razvila. Vrbnik – o kome ovdje donosimo dvije slike – leži vrlo romantično na šumovitom brijegu i poznata je starinska pjesma “Vrbniče nad morem, visoka planino!” Pod njim je lijep i ubav zaljev, u kome je podignuto dobro kupalište, po uzoru ostalih primorskih. U Vrbniku ima stara crkva sv. Marije te lijepa knjižnica braće Vitezića, u kojoj se nalaze pohranjene stare glagolske crkvene knjige. Nekada su senjski Uskoci zadavali puno brige žiteljima u Vrbniku, kao i ostalim otočkim mjestima. Tko hoće proboraviti ferije i ljetovanje u mirnome i tihome mjestancu, taj će rado dolaziti u Vrbnik.

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana