SUŠAČKA REVIJA broj 48

 


olimpijski odjeci

DELFINI S KANTRIDE

Ivana Ožbolt

    Jedna je prekrasna priča završena prošlog ljeta na Kantridi. Priča Miloša Miloševića. Usamljeni delfin otplesao je posljednji ples, još jednom, tko zna koji put njegovi su zaveslaji ostavljali brazde u vodi bazena. Ta se priča pričala 23 godine. Nova priča počela se pisati ljetos u Ateni. S Olimpa se na Kantridu spustio jedan od najboljih svjetskih sprintera, Duje Draganja. I piše novu bajku.

    Kada je 1988. godine na Prvenstvu Europe u Amersfoortu (Nizozemska) 16-godišnji Miloš Milošević osvojio juniorsko zlato na 100 m leptir, a da nije zabunom ispao sa startne liste, vratio bi se i sa zlatom na 200 metara, petogodišnji Duje Draganja se već održavao na vodi – godinu prije otac ga je bacio u more, i on je, hoćeš-nećeš proplivao.

    Dvanaest godina kasnije u Dunkerqueu, Stari kontinent je pozdravio 17-godišnjeg Duju Draganju i njegove pobjede na 50 i 100 m slobodno.

    Kada je Mićo imao 17, u Leedsu je na 100 m leptir bio treći, a Duje je na Malti 2001. godine potvrdio juniorske naslove na 50 i 100 i dodao im još zlato na 50 m leptir.

    Obojica su rođena u Splitu – Mićo 10. svibnja 1972., Duje 27. veljače 1983. Tamo su naučili plivati, tamo su srušili svoje rekorde, uzeli prve naslove. Miću je u Mornaru trener Vinko Elez doveo do zvijezda. O Duji Draganji bajke nisu pričali samo njegovi učitelji iz POŠK-a Jurica Topić i Petar Mijić, pričao ih je i on sam kada je 300 puta rušio državne rekorde kao junior. Mićo je u vrijeme ratnih godina otišao na Kantridu jer na Poljudu nije mogao trenirati. Na kraju je preselio u Rijeku i s Dimitrom Bobevim osvajao plivački Mt. Everest. Duje je iz Splita otišao u Ameriku, na Berkeley. I s jednim od najboljih trenera sprintera na svijetu, Mikeom Bottomom, pripremao se za rušenje svih granica. Još uvijek je na studiju, ali se s Mićom našao u Rijeci. U Primorju EB. Obojica su prepoznali sredinu koja ima osjećaj za plivanje, koja cijeni njihove rezultate, pomaže im i podržava ih. Miloš Milošević, svjetski prvak i rekorder, i Duje Draganja, europski rekorder i drugi s Olimpijskih igara. Da je samo to, bilo bi puno za jedan život. Ali ne, ima toga još mnogo, mnogo više.
 

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana