SUŠAČKA REVIJA broj 48

 


povijest

ZABORAVLJENA RATNA PRIČA

Danijel Frka

    Sjedim na palubi i uživam u vedrome srpanjskom danu dok pramac našega broda uređenog za ronilačke izlete siječe kao ulje mirnu površinu mora. Krenuli smo toga jutra iz ronilačkog centra Mihurić u Selcu, a cilj nam je na sredini Velebitskog kanala gdje more krije ostatke njemačke torpiljarke TA 45.

    U srpnju ove godine na naslovnim stranicama novina pojavili su se senzacionalni naslovi o pronalasku osobnih stvari pripadnika njemačke ratne mornarice koji je nastradao u vihoru zbivanja Drugog svjetskog rata nakon što je njegov brod potopljen u noćnom okršaju u Vinodolskom kanalu. Bila je to vijest puštena s ciljem da kratkotrajno zainteresira čitatelje za jednu davnu ratnu tragediju koja se ovdje, u našem kraju, dogodila koncem rata i koja bi, uz malo novinarske intuicije i primjenu novih tehnologija - prije svega interneta, možda mogla dobiti svoj konačni povijesni epilog. Uz pomoć povijesnih podataka s kojima raspolažemo ubrzo smo ustanovili da se radi o pomorcu s njemačke torpiljarke TA 45, potopljene 13. travnja 1945. godine. Njega su, zajedno s još desetak drugih brodolomaca, spasili vrbnički ribari, ali ih je potom preuzela i likvidirala jedna partizanska jedinica. Prije odvođenja mladić je uspio vrbničkom župniku predati neke svoje osobne stvari koje su se sačuvale do danas. Riječ je, bez svake sumnje, o potresnom događaju, kojega je teško objektivno ocijeniti bez sagledavanja ukupne ratne situacije. Treba, naime, znati da je to samo jedan mali detalj od bezbrojnih takvih osobnih tragedija koje su se svakodnevno događale na svim bojištima, od Libije do Sibira i od Jadrana do Pacifika. Moramo objektivno sagledati to surovo ratno vrijeme u kojem nije bilo rijetko da sve zaraćene strane krše ratna prava i običaje i pokušati taj događaj smjestiti u povijesni okvir koji mu po značaju odgovara.


Torpiljarke TA 45 snimljena u Trstu

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana