SUŠAČKA REVIJA broj 48

 


razgovori

NEKA RIJEKA POKAŽE ŠTO IMA

Alen Čemeljić


Dr. Nikola Stažičić, znanstvenik čije je ime prije dvije godine objavljeno u ediciji Dvije tisuće istaknutih znanstvenika 21. stoljeća.

    Ime dr. Nikole Stražičića objavljeno je prije dvije godine u ediciji Dvije tisuće istaknutih znanstvenika 21. stoljeća Međunarodnog biografskog centra u Cambridgeu, dobitnik je Nagrade grada Rijeke za životno djelo, redoviti je član Znanstvenog savjeta za pomorstvo pri HAZU,  Senat Sveučilišta u Rijeci dodijelio mu je počasno zvanje professor emeritus, i to zbog posebnih zasluga za napredak i razvoj Sveučilišta u Rijeci te za međunarodno priznatu znanstvenu i nastavnu izvrsnost. Još su mnoge druge nagrade i priznanja zapisane u njegovoj biografiji, ali ono što nije zapisano može se čuti od svakog njegovog bivšeg studenta. Na pitanje Kakav je profesor? svi redovito odgovaraju: Izvrstan!. Takav je i sugovornik. Bez problema prelazi s teme na temu i priča tečno i zanimljivo. I o tome kako je prvi put došao u Rijeku, i kako je postao Riječanin,  i o riječkoj luci, i o riječkim vodama, o nekim svojim knjigama, jer u nekoliko sati našeg razgovora uspjeli smo se dotaknuti samo nekih od brojnih napisanih knjiga, stručnih i znanstvenih radova, o otocima, cestama, povijesti, zemljopisu, arheologiji ...Nekoliko sati razgovora s dr. Nikolom Stražičićem proletjelo je za tren. Hvala mu na ustupljenom vremenu!

Rođeni ste na južnom Jadranu, školovali ste se u Zagrebu, a radni vijek proveli ste u Rijeci. Prošli ste dugačak put od Mljeta i Dubrovnika duž cijelog Jadrana do Kvarnera.

 Kada govorim o tim stvarima, uvijek mi se nameću osobne reminiscencije, neka sjećanja, što je normalno u mojim godinama, napunio sam osamdesetu.

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana