SUŠAČKA REVIJA broj 49

 


klub sušačana

IZVJEŠTAJ O RADU KLUBA SUŠAČANA

Oskar Pavešić

Aktivnosti najavljivane u reviji br. 48 realizirane su u posljednjem kvartalu 2004.g. i početkom 2005.godine


Jedna od fotografija prikazanih na okruglom stolu o uređenju Pećina koji je održavan krajem prošle
godine. Radove na sanaciji obale, složili su se svi prisutni, trebalo bi što prije započeti.

Dana, 25. studenog u Klubu je održan okrugli stol o temi uređenja obalnog pojasa Pećine, obuhvativši pojas od Brajdice do Križića. Okruglom stolu prisustvovalo je 70-ak osoba među kojima ističemo: gradonačelnika Vojka Obersnela, predsjednika Gradskog vijeća Željka Glavana, predstavnike Odjela za urbanizam i ekologiju i pročelnika Zavoda za zaštitu spomenika Hrvoja Giaconija. Moderator skupa bio je ing. Saša Randić, koji je zajedno s Idisom Turatom autor Plana uređenja Pećina usvojenog 2002. godine. Okrugli stol bio je popraćen projekcijama, a na velikom zidnom panou prikazane su fotografije  dijelova  obale Pećina. Fotografije su pripremili vrijedni članovi Kluba: Borna Mikšić, Karlo Tommée, Andrija Randić i Zdravko Ćiro Kovačić.  Izvršni odbor Kluba Sušačana predložio je prioritete: uređenje plaža i šetnice kako bi Sušak vremenom dobio izlaz na more za svoje stanovnike. Mnogobrojni sudionici u raspravi složili su se s time da bi radove na sanaciji ovog dijela obale trebalo čim prije započeti. Zadatak je Kluba da dugoročno svojim aktivnostima utječe na što bržu realizaciju zacrtanih projekata. U prvoj fazi treba utvrditi granice pomorskog dobra ovog dijela Sušaka.

Dana, 30. studenog održano je u Klubu predavanje dr. Željka Bartulovića  Sušak pod talijanskom upravom od 41- 43.g.  Vrlo iscrpnom i interesantnom predavanju prisustvovalo je 80 slušatelja koji su nakon predavanja uzeli udjela u diskusiji.

Osnivačka skupština Nove generacije Kluba Sušačana održana je 7. prosinca, na kojoj je izabran Izvršni odbor, predsjednik i tajnik. Članovi su Izvršnog odbora: Danica Sinožić, Dunja Pavešić, Josipa Herceg, Slavica Livić, Dolores Čule, Mirjana Marinić i Nenad Gudac.

Predsjednik Izvršnog odbora je Vlasta Rainer, a tajnik, Jakov Karmelić.

Predviđeni izlet u Padovu bio je 4. i 5. prosinca. Kao i svi dosadašnji izleti, u potpunosti je uspio na opće zadovoljstvo.

U utorak 7. prosinca u 11 sati u prostorijama Kluba održana je konferencija za novinare: predstavljanje novog broja (48.) Sušačke revije. Prisustvovali su predstavnici Novog lista, La vocce del popolo i Kanala RI. Glavni urednik Sušačke revije posebno je naglasio predstavljanje umjetnika, znanstvenika, književnika, sportaša našeg kraja o kojima u svojim člancima govore suradnici. O konferenciji je opširno pisao Novi list pod naslovom »Priče o našim ljudima«.

U četvrtak 9. prosinca organizirana je prezentacija Revije u HKD-u na Sušaku. Nakon pozdravnih riječi predsjednika Kluba Sušačana, Zdravka Ćira Kovačića, glavni urednik Alen Čemeljić predstavio je 48. broj Revije pred preko više od četiri stotine naših članova i prijatelja Kluba.                                   

U umjetničkom dijelu programa nastupio je novoosnovani vokalno-instrumentalni ansambl Intermezzo, čiji su članovi glazbenici i pjevači HNK-a Ivana pl. Zajca:  

Vivian Galetta, Stanislav Šćulac, Vendy Pogorelić, Nataša Ožura, Robert Kalapsa, Boris Mohorić, Voljen Grbac, Tomislav Jure Brkljačić, Danijela Mendiković-violina, Nina Simčić –klavir, Mladen Lenac – klavijature, te voditelj ansambla Mensur Puhovac. Izvodilo se kompozicije domaćih autora Dušana Prašelja, Ljube Kuntarića, Ive Tijardovića i Alfija Kabilja. Oduševljena publika spontanim aplauzom nagradila je umjetnike. Koristimo priliku da svima ovim putem zahvalimo (svi su nastupili bez honorara), na kvalitetnom nastupu kojim su  uveličali našu svečanost.

U subotu, 11. prosinca i za članove Kluba Sušačana u Zagrebu održana je u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu prezentacija Revije br. 48. Nazočilo je oko 80 članova koji su s velikim zanimanjem pratili predavanje novinarke Radio Rijeke Nikoline Deranje Rijeka, minus 5 . Reviju je predstavio Alen Čemeljić, a kroz program je vodila članica Kluba Sušačana Vesna Spinčić Prelog. Pjevali su članovi ansambla Intermezzo.

Nova Generacija Kluba Sušačana organizirala je prezentaciju ovog broja Revije u Knjižari V.B.Z. na Korzu.

Zahvaljujući susretljivosti uprave HNK-a Ivana pl. Zajca, 27. prosinca održan je tradicionalni Novogodišnji koncert za članove našeg Kluba. Lijepo je bilo slušati orkestar Opere koji je pod dirigentskom palicom maestra Homena, uz solistu iz Sarajeva Ivicu Šarića, izvodio poznate melodije i arije, ruske romanse i engleske napjeve te poznate valcere i polke Johana Straussa.


Ples pod maskama u Zajednici Talijana okupio je 180 članova Kluba Sušačana.

U okviru provedbe planiranih predavanja u utorak 25. siječnja u prostorijama Kluba održano je pred 70 članova Kluba vrlo zanimljivo predavanje Morčić-riječki specijalitet.  Treba istaknuti da je predavanju prisustvovalo i više članova naše Nove generacije. O riječkom Morčiću, razlikama između venecijanskog i riječkog Morčića, govorili su prof. Theodor Jakšić de Canziani  i  Daina Glavočić, prikazani su slajdovi i fotografije riječkog Morčića, s napomenom da je kao suvenir, iako izvorno riječki, registriran u Zagrebu. O njemu postoji i nekoliko legendi. Slastičarnica Cont počastila je pristutne svojim specijalitetom, kolačem pod imenom Morčić. S obzirom na karnevalske dane Klub je nazočne počastio fritulama i kroštulama, tradicionalnim u našem kraju. Tako je prošla još jedna ugodna večer u našim klupskim prostorijama.

Dana 4. veljače održan je maskirani ples u prostorijama Zajednice Talijana. Tradicionalnom balu s večerom prisustvovalo je 180 članova Kluba. Kao i svaki maskenbal do sada, u potpunosti je uspio. Ugodno je bilo druženje u zabavi i plesu s mnogobrojnim maskama i uz sastav Swing i bogatu tombolu.

15. veljače u organizaciji Nove generacije Kluba Sušačana održano je predavanje Održivi razvoj gradova. Predavanje je  održao gosp. Zoran Skala, viši savjetnik za razvojne i međunarodne projekte Županijskog zavoda za održivi razvoj i prostorno planiranje.

Prema utvrđenom planu, dana 18. veljače otvorena je u prostorijama Kluba izložba umjetničkih slika Motivi Sušaka iz privatnih zbirki Sušačana. Izložbu slika, te uvodno slovo dala je Daina Glavočić. Izložbu je pred oko 80 nazočnih otvorio gradonačelnik Rijeke gosp. Vojko Obersnel.

Za mjesec ožujek i travanj organizirani su uz stručno vodstvo jednodnevni izleti u Ljubljanu i trodnevni izlet u Genovu.

NOVI ČLANOVI KLUBA SUŠAČANA

 1. Julio Kauzlarić
 2. Danka Kauzlarić
 3. Olga Biondić
 4. Dorotea Nikolić
 5. Helen Klobučar
 6. Sara Klobučar
 7. Irena Karašov
 8. Ljubinka Karašov
 9. Dimče Karašov
 10. Vladimir Zima
 11. Alenka Jenuš
 12. Štefan Jenuš
 13. Zdravko Lešić
 14. Paula Lešić
 15. Branka Matešić
 16. Srećka Fantov Appel
 1. Zoja Petrović
 2. Martin Devčić
 3. Mladenka Čohar
 4. Dragutin Čohar
 5. Mirjana Čohar
 6. Zlata Radoičić
 7. Vjekoslav Vojo Radoičić
 8. Vera Mikuličić
 9. Ankica Samardžić
 10. Saša Zelenika
 11. Nilda Zelenika
 12. Katica Zima
 13. Ratko Mavrić
 14. Ljiljana Mihajlović
 15. Marinka Bunoza
 16. Jozo Bunoza
 1. Ana Predojević
 2. Svjetlana Rubeša
 3. Mirjana Šunjić
 4. Mirjana Frankić
 5. Sulejman Prlja
 6. Marija Prlja
 7. Anđela Kapitanović
 8. Roman Sudac
 9. Mirjana Sudac
 10. Marijan Dokozić
 11. Desanka Dokozić
 12. Tito Mance
 13. Marija Mance
 14. Igor Mance

 

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana