SUŠAČKA REVIJA broj 49

 


REQUISCAT IN PACE

KREŠIMIR - BRACO FILIČIĆ

Dana 30. siječnja 2005. godine zatekla nas je tužna vijest. Nenadano nas je napustio Sušačanin Krešimir – Braco Filičić, Smrt ga je zatekla u Milanu gdje je radio i prebivao sa svojom suprugom Marinom, i djecom Tamarom i Zoranom.

Iako daleko od svoga Sušaka i Rijeke, dolazio je kada je god bio u prilici na promocije Sušačke revije. Reviju je čitao od korica do korica, kako bi pri sljedećem dolasku mogao iznositi svoje impresije. Neobično je volio dolaziti u kraj gdje je proveo svoje djetinjstvo i mladost, pa se često sretao sa skupinom svojih kolega – maturanata Sušačke gimnazije, među kojima je bio neobično obljubljen zbog vrlina koje su ga krasile. Bio je uglađen, nenametljiv, ali snažno prisutan u svih koji su s njime prijateljevali. Može se slobodno reći da ga u Rijeci nisu doživljavali znancem, ili kolegom –smatrali su ga prijateljem, jer su ga vrlo cijenili i voljeli.

Krešo – Braco Filičić rođen je u Dubrovniku 1932. godine. Dolazi na Sušak 1942. godine, u doba Drugog svjetskog rata, stanuje na Pećinama, pohađa Sušačku gimnaziju i kasnije Tehničku školu. Maturirao je 1951. godine i odmah se zapošljava u Brodoprojektu u Rijeci. Odlazi na studije u Zagreb, diplomirao je na Ekonomskom fakultetu i uapošljava se u Astri u Zagrebu, gdje je radio do 1966. godine. Potom odlazi u Milano, nastavlja raditi za Astru, kasnije za Genex i Bemex, a 1992. osniva vlastitu tvrtku.

Za svog boravka na Sušaku Krešo je bio istaknuti plivač Primorja, i ostao je u kontaktu s klubom često je svraćao na bazen na Kantridi, bilo da posjeti prijatelje, ili da prisustvuje utakmicama.

No, 1974. »desila mu se velika ljubav« – došao je na Pučišća na otoku Braču. Pučišća je toliko zavolio, da je tamo sagradio kuću za odmor i odlazio svake godine sa svojom obitelji na ljetovanje... O tom mjestu i svojim doživljajima na Braču uvijek je pričao i maštao je o stvarima koje će iduće godine morati učiniti na svom otoku, na svojim Pučišćima. Ali, sudbina je naglo prekinula njegova maštanja, Pučišća su ga primila – u njima je naš Braco, po svojoj želji, našao svoj posljednji počinak.

Članovi Kluba Sušačana, njegovi prijatelji, svog će Bracu zadržati u trajnoj uspomeni.

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana