SUŠAČKA REVIJA broj 50/51

 


književnost

PONTES - DESET GODINA MOSTOVA

Katarina Mažuran Jurešić

Ovoga ljeta Pontes je obilježio deset godina postojanja

    Kad je nekolicina studenata književnosti prije desetak-dvanaest godina u Zagrebu proživljavala svoje najpoletnije dane, u želji doprinosa domaćoj kulturnoj svakodnevici sjetili smo se Krka...

    Mjesto - otok, vrijeme - neposredno nakon rata - odgovarali su našoj entuzijastičkoj želji da uspostavimo nove i drukčije kulturne veze među tranzicijskim zemljama, kao i s ostatkom Europe. Činilo nam se očitim da se književna i općenito kulturna budućnost u nas, ali i drugdje, više neće oslanjati na institucije nego na pojedince, osobne kontakte, međunarodne, zajedničke projekte. I tako smo počeli graditi mrežu, povezivati mlade ljude iz Europe - pisce, ali i glazbenike, redatelje, umjetnike koji su koristili Pontes kao mjesto međusobnog upoznavanja i predstavljanja, ali i početnu točku daljnje suradnje među zemljama, prevođenja i gostovanja. Nije zanemariva pritom ni činjenica da su mnogi od njih prvi put vidjeli Hrvatsku, i to baš Krk - dovoljno dalek i karakterističan da bi bio neodoljiv, a opet dovoljno prometno povezan i ratom neugrožen da bi bio pristupačan, i vratili se u svoje zemlje i svoje medije sa super egzotičnom pričom.

    Ovo je bila više-manje međunarodna ravan projekta Pontes, a na domaćoj sceni imali smo puno konkretnije ideje: vratiti kulturu na svakodnevnu, zabavnu razinu, organizirati što više uličnih performancea, interaktivnog čitanja poezije, podučiti što više mladih ljudih kako izravno realizirati svoj rad i doseći svoju publiku, umjesto da čekaju neke svevišnje autoritete da to učine umjesto njih. Nadamo se da smo tijekom ovih deset godina okupljanjem književnika i umjetnika svakog ljeta u Krku i tematiziranjem raznih kulturalnih problema doprinijeli stvaranju kulturne scene u Hrvatskoj.

    Osim ljetnog festivala ustanova Pontes djeluje i tijekom godine kroz programe knjižare Pontes, i to književne programe, ali i programe samoodrživog razvoja, usredotočujući se na autohtone vrijednosti kao što su radionice Krčki sir, ekološki i autohtoni proizvod koje održavamo svake zime tijekom mjesec dana.
Do sada su u mrežu Pontes uključene dvadeset i dvije europske zemlje: Albanija, Austrija, Belgija, Bugarska, Bosna i Hercegovina, Češka, Gruzija, Italija, SiCG, Mađarska, Makedonija, Nizozemska, Njemačka, Poljska, Rumunjska, Rusija, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Švicarska, Turska i Hrvatska.

    Teme oko kojih su se okupljali okrugli stolovi na Pontesu bile su sljedeće: Ironija u suvremenoj europskoj književnosti, Središte i rubno, Pisac kao stranac, Književnost i industrija zabave, Nacionalne književnosti u Europi krajem tisućljeća, Stereotipi i razlike, Otvaranje tržišta knjiga, Prevodilaštvo danas u Europi i radionice prevodilaštva, Goli otok – stvarnost i književnost, Tradicionalne vrijednosti - zanatske, gastronomske i druge uz rame sa suvremenom umjetnošću.
 

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana