SUŠAČKA REVIJA broj 50/51

 


glazba

ZLATKO BALOKOVIĆ

Slobodan Žmikić

U prigodi 40. obljetnice smrti

    Svakodnevna zbivanja u svijetu i u nas, česte promjene, koje protok vremena neminovno donosi, lako potiskuju naše sjećanje na znane ljude i događaje što su nas nekoć zanimali. Događa se tako da i sjećanje na velike umjetnike koji su djelovali prije nekoliko desetaka godina, a koji su nam svojom umjetničkom djelatnošću pružali veliki užitak, tone pomalo u zaborav. Kao primjer možemo navesti našega Zlatka Balokovića, svjetski poznatoga violinističkoga virtuoza. Tko ga danas više spominje? A koncertirao je i u našem predratnom Sušaku, pa zatim u Rijeci. To je potpuno palo u zaborav, a mladi pak ljudi o njemu gotovo ništa i ne znaju. Možda je zato ipak potrebno oživjeti sjećanje na tog velikog umjetnika, koji je i kasnije kao američki državljanin uvijek isticao svoju pripadnost hrvatskoj domovini. Dobro je možda i opisati njegove koncertne nastupe na Sušaku i Rijeci, što nigdje nije sustavno pikazano.

                ŽIVOTNI PUT

    Zlatko Baloković rođen je u Zagrebu 21. ožujka 1895. u obitelji poštanskog činovnika. Mnogi veliki muzički umjetnici, događalo se, već su kao djeca pokazivali darovitost za glazbu. Mnogi kasnije istaknuti glazbenici već su u djetinjstvu bili očarani određenim instrumentom. Tako je bilo i kod Balokovića - njega je očarala violina.

    POSJET RIJECI 1954. GODINE
     Baloković je 1954. godine obavio veliku i uspješnu turneju. Svoje koncerte održao je u Engleskoj, Španjolskoj, Portugalu, Francuskoj i Italiji. Iz Genove je preko Ljubljane stigao u svoj rodni Zagreb. U Genovi je Baloković nastupio 27. ožujka u povijesnoj gradskoj vijećnici, gdje se čuvaju Paganinijeve gusle, djelo majstora Guarnerija. Svake godine jedan od najboljih svjetskih vionilista svira desetak minuta na tim guslama. Te je godine bio pozvan naš Baloković, kojemu je iskazana osobita čast: svirao je Paganinijeve i druge skladbe puni sat i pol. Toj priredbi prisustvovali su mnogi veliki umjetnici i istaknute ličnosti. Poziv Balokoviću i njegov izvanredan nastup predstavljali su veliku čast za njega i za sve nas njegove sunarodnjake.
     U našoj zemlji Baloković je ostao do konca svibnja. Koncerte j izveo u više gradova, a u Rijeci je održao koncert 22. svibnja u Narodnom kazalištu Ivana Zajca. Na klaviru ga je opet vrlo skladno pratio naš priznati virtuoz Ivo Maček, rođeni Sušačanin.

   Program koncerta bio je sljedeći:
         Händel:                     Sonata g-mol
         Bach:                        Adagio
         Pugnani-Kreisler:       Preludij i allegro
         Bruch:                       Koncert za violinu u g-molu
         Lhotka:                     Hrvatska rapsodija
         Szymanovski:            La Fontaine D’Aréthuse
         De Falla:                   Španjolski ples
         Bravničar:                 Elegija nocturna
         Bazzini:                      Igra vilenjaka
     Oduševljenje za prekrasno izvedenu glazbu bilo je veliko, ovacije umjetniku i njegovom pratiocu nisu prestajale. Taj se koncert pamtio dugo vremena kao veliki umjetnički događaj u Rijeci. Ustvari, to je bio posljednji Balokovićev koncert u našem gradu

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana