SUŠAČKA REVIJA broj 50/51

 


klub sušačana

IZVJEŠĆE O RADU KLUBA SUŠAĆANA

Oskar Pavešić

    Pišući o radu Kluba Sušačana moramo obavijestiti naše čitatelje da je drugi kvartal tekuće godine obilovao brojnim aktivnostima članova Izvršnog odbora koje su prepoznali kao iznimno uspješno i pozitivno djelovanje Kluba u našem gradu. Sve aktivnosti bile su usmjerene u cilju poboljšanja društvenog života i standarda građana i dobrobiti naše Rijeke, Sušaka i šire.

    Dana, 5. ožujka organiziran je izlet u Ljubljanu. Kao i za sve dosadašnje izlete, tako je i za ovaj bio velik interes članova, a izletnici su hvalili dobru organizaciju i uspješno vođenje.

    22. ožujka, u organizaciji Nove generacije Kluba, održano je dobro posjećeno predavanje ravnatelja Lučke uprave mr. Bojana Hlače o temi Luka Rijeka danas i projekti za sutra. Sljedećeg tjedna u prostorijama Kluba mr. Daina Glavočić održala je vrlo interesantno predavanje o revitalizaciji starih lučkih objekata na primjeru luke Genova.

    Ovo predavanje, pred oko 100 posjetitelja, bilo je uvod izletu u Genovu, na koji su članovi Kluba (2 puna autobusa) krenuli 1. travnja. Opet su došle do izražaja organizacijske sposobnosti naših vrijednih članica IO, Maje Doričić Gorup i Mirjane Delmestre.

    Na sastanku Izvršnog odbora, na inicijativu Andrije Randića, diskutiralo se o nestajanju i potiskivanju pojmova Primorje, primorski. Andrija Randić je predložio dugoročni program promicanja pojma i nazivlja kakvo Primorje i zaslužuje. Svi članovi IO dali su suglasnost i podršku. Oformljena je radna grupa u sastavu Andrija Randić, Zdravko Ćiro Kovačić, Ivo Brnelić, Danko Pavešić i Zora Muvrin, koja će se kontinuirano sastajati i odrediti teme, nosioce i način prezentacije.

    Na sjednici IO održanoj 10. ožujka tajnik Nove generacije Kluba Sušačana predložio je da se ustanovi nagrada Kluba Sušačana pojedincu i/ili ustanovi koja radi na promicanju Hrvatskog primorja. Radna grupa razmotrit će prijedlog te ustanoviti kriterije. Na istom sastanku zaključeno je da se opet pokrenu aktivnosti u cilju definiranja naselja i povratka imena Sušak. Za nositelja aktivnosti određen je Zdravko Ćiro Kovačić.

    U prepunoj dvorani HKD-a na Sušaku, 15. travnja održana je redovna godišnja skupština i prezentacija Sušačke revije br. 49. Skupštinu je otvorio predsjednik Kluba Zdravko Ćiro Kovačić i pozdravio sve prisutne. Skupštini su prisustvovali gradonačelnik Vojko Obersnel, prof. Katica Ivanišević i predsjednik Zajednice Talijana dr. Alessandro Lekovich. U radno predsjedništvo izabrani su Jakov Karmelić, Maja Doričić Gorup, Igor Koprivnikar, Vlasta Rainer i Ivan Brnelić. Nakon podnošenja svih izvještaja, među kojima moramo naglasiti izvještaj o radu Nove generacije, prisutni su informirani o planu aktivnosti do kraja godine. Svi izvještaji su jednoglasno prihvaćeni.

    Nakon skupštine, glavni urednik Sušačke revije Alen Čemeljić predstavio je novi broj Revije. Potom je prikazan film redatelja Bernardina Modrića Rijeka, u proizvodnji Istra filma. Popratni tekst napisao je akademik Nedjeljko Fabrio.


S otvaranja izložbe posvećene inženjeru Maksu Peču. Na fotografiji Maks Peč, Ćiro Kovačić i Daina Glavočić, autorica izložbe.

    Film je toplo prihvaćen i koristimo priliku da zahvalimo redatelju Bernardinu Modriću na prikazanom filmu o našem gradu.

    U subotu, 7. svibnja, u organizaciji Nove generacije predstavljena je Revija u knjižari V.B.Z. na Korzu.

    Dana, 26. travnja u organizaciji Kluba, a u sklopu proslave 60 godina pobjede nad fašizmom, u prepunoj dvorani Kluba dr. Željko Bartulović održao je predavanje Sušak-Rijeka 1945. Primijećeno je da je ovom predavanju uz velik broj naših stalnih članova i prijatelja Kluba prisustvovalo i mnogo mlađe generacije.

    7. svibnja u organizaciji Maje Doričić Gorup organiziran je razgled grada uz stručno vodstvo naše članice mr. Daine Glavočić. Ovoj akciji odazvalo se 50 zainteresiranih.

    U prostorijama Kluba, a u organizaciji Nove generacije, počeo je tečaj plesa, a održava se srijedom od 19,30 do 21 sat. Također u organizaciji Nove generacije, 26. travnja organiziran je posjet Vili Ružić i izlet na Učku 8. svibnja.

    Dana 13. svibnja, u prostorijama Hrvatske čitaonice na Trsatu, u cilju promicanja Hrvatskog primorja organizirana je Primorska večer. Naša vrijedna članica IO pjesnikinja Zdravka Žeželić Alić pozvala je u goste naše Grobničane KUD Zvir iz Jelenja. Svojim pjevanjem i plesovima našeg Primorja 20-ak članova mlađe generacije (10-12 godina), kao i nastup starijih članova KUD–a Zvir, oduševili su prisutne u dvorani. Moramo zahvaliti voditeljicama Alenki Juretić, Gordani Perušić i Dorotei Mislej na velikom trudu što ulažu u stručnu izobrazbu, odgoj mladih te djelovanju starijih da se nikad ne zatare domaća beseda. Također hvala svim svim izvođačima i našoj Zdravki Žeželić Alić koja je domaćim besedama otvorila i zatvorila vrlo ugodan nastup KUD-a Zvir. Na kraju Primorske večeri prikazan je polusatni film redatelja Bernardina Modrića Trag u vremenu, u kojem su prikazani detalji povijesti Grobinšćine kao i divni motivi cijelog područja grada Grobnika, Čavli, Podhum, Jelenje, Mavrinci, pa čak i motivi Platka. Gledatelji su aplauzom popratili vrlo interesantan i kvalitetan kratkometražni film. Zahvaljujemo autoru na prikazivanju filma. Primorska večer nastavljena je druženjem i pjesmom s našim gostima i susjedima Grobničanima.

    Dana, 11. svibnja u 19 sati u klupskim prostorijama otvorena je dokumentarna izložba o životu i radu jednog od najstarijih članova Kluba Sušačana ing. Maksa Peča. Zdravko Ćiro Kovačić pozdravio je prisutne, Daina Glavočić govorila je o izložbi, a Maks Peč, proglasio je izložbu otvorenom. Koliko je popularan gosp. Maks Peč, najbolje se vidjelo po broju prisutnih na otvorenju izložbe, jer je naša sala bila pretijesna da primi stotinjak obožavatelja barbe Maksa.

    Dana, 21. svibnja bili smo na izletu u Rovinju. Nakon razgleda grada uz stručno vođenje, vozili smo se brodom do Limskog kanala, ručak je organiziran u Rakovcu, a prije povratka kući posjetili smo Buzet.

    U povodu 100 godina osnutka Gradske glazbe Trsat, 3. lipnja u 19 sati, u organizaciji Kluba, upriličen je koncert ispred Slastičarnice Cont. Mnogobrojni slušatelji aplauzom su popratili izvedbe djela domaćih i stranih kompozitora. Glazbom je dirigirao maestro Stjepan Vadlja. Zdravko Ćiro Kovačić poklonio je predsjedniku Glazbe gosp. Mladenu Pujiću plaketu u znak priznanja za dugogodišnje djelovanje Glazbe na području Trsata, Sušaka, Rijeke i našega kraja.

    Kao svake godine, tako i ove, u mjesecu lipnju (11. lipnja) organiziran je izlet brodom. Interes za ovaj izlet bio je velik. Izletnici su posjetili Beli na otoku Cresu, a potom je organiziran ručak u Njivicama na otoku Krku.

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana