SUŠAČKA REVIJA broj 50/51

 


vijesti iz prošlosti

VIJESTI IZ PROŠLOSTI

Saša Dmitrović


1931.

STOGODIŠNJICA RODJENJA IVANA PL. ZAJCA
     Na treći dan mjeseca augusta pala je stogodišnjica rodjenja velikog hrvatskog muzičara Ivana pl.Zajca kompozitora i osnivača opere u Zagrebu. Rodjen na Rijeci, Zajc je već kao dječak od šest godina koncertirao, a u 12. je komponirao prvu operu. Vidjevši roditelji tako velik muzički talenat u svog sina poslaše ga na milanski konzervatorij, gdje je ostao od 1849. do 1855. godine. Neko je vrijeme bio dirigent kazališnog orkestra na Rijeci, a g. 1862. preselio se u Beč gdje su mu izvadjane i prve operete. G.1869. povratio se u Zagreb i preuzeo upravu Glazbenog zavoda i kazališnog orkestra. Ivan Zajc cio je život marljivo radio, te je napisao preko hiljadu kompozicija i 29 opera i opereta. Najpoznatije su mu opere «Nikola Šubić Zrinski», koja se još i danas daje u našem kazalištu, «Ban Leget», «Mislav», «Tvardovski» i dr.

     Zanimljivo je što o svom velikom ocu veli sin njegov g. Karmelo Zajc, pa ćemo najglavnije donijeti, da naše čitateljice vide kako je radio taj slavni naš kompozitor.

     Moj je otac radio lako, fićukao je pjesmice i arije i pisao ih na papir, komponirao je tako lako kako da piše kakovo beznačajno pismo. Cio dan bio mu je zauzet radom u Glazbenom zavodu i kazalištu, pa je često jedva našao vremena da u miru objeduje. U jutro je rano ustajao i ljeti prvi bi mu posao bio da podje u baštu i da ondje pogleda ruže, koje je neobično volio i sam uzgajao. U mladim danima strasno je pušio, ali mu je liječnik poslije preboljene upale pluća zabranio pušenje. Tada je moj otac počeo «šnofati» i nikuda ne bi izlazio bez svoje tabatiere. Koliko je volio svoj rad najbolje svjedoči to, da je sam i prepisivao svoje partiture i orkestralne dionice. Nikad nije dao nekome da prepiše njegova djela, a iz provincije su ga tako često molili, da im pošalje svoje kompozicije. Sve je to sam vlastoručno prepisivao.

    U saobraćaju bio je Ivan pl. Zajc ljubazan i iskren, pa su ga zato svi vrlo voljeli. Najbolji dokaz njegove popularnosti i poštovanja naroda spram njega bio mu je pružen g.1890, kad je u Škarama kraj Otočca boravio. On je došao da posjeti svog sina, a kad je narod doznao tko se nalazi u njegovoj sredini, došli su 15. svibnja uoči njegova imendana iz Otočca i cijele okolice pjevačka društva, vatrogasno društvo, te vrlo mnogo gospodja i gospode s bakljama i lampionima pred kuću. Do kasno u noć glazbe su svirale a pjevačka društva pjevala podokonice svom dragom kompozitoru. Tom je zgodom prvi puta izvedena i
njegova poputnica, posvećena Otočanima.

DRUŠTVENI ŽIVOT SUŠAKA

      Pod konac prošlog mjeseca obavljeno je u trsatskoj crkvi u Sušaku vjenčanje gdjice Darie Budak i inženjera Žarka Šimata. Mladencima su kumovali gradski načelnik Sušaka gg Božo Petrić. Djeveri bili su gg. Branko Horvat direktor gospodarske škole u Križevcima i ing.poručnik Pulko. Donosimo sliku mladenaca sa kumovima i djeverima poslije vjenčanja pri izlazu iz crkve.


S.S. "KRALJICA MARIJA"

     Jugoslavenski Lloyd je nabavio veliki prekooceanski putnički parobrod, koji dobiva po previšnjoj dozvoli ime «Kraljica Marija». Po svojoj veličini i svom luksuznom uredjaju to je najveći i prvi parobrod u našem parobrodarstvu. Naše slike potpuno opravdavaju tu konstataciju. Brod je dug 160 m, a širok 18, a podijeljen je na 5 katova, te ima 17.500 register-tona nosivosti. Razvija brzinu od 17 morskih milja na sat, t.tj 31 i pol kilometara. Na njemu nalazi mjesta 400 putnika, a kabine su samo prvog razreda. Na brodu se nalaze velike blagavaonice, društvene dvorane, salon za pušenje, kartanje, kavana, bar, zatim promenda za šetnju i otvoreno kupalište. U blagavonicu može najednom stati 200 osoba . U svakoj kabini ima ventilator eventualno kupaonica. Brod ima svoje motorne čamce za izlete na obalu, zatim bolnicu za 12 osoba, ima tiskaru, knjižaru, fotografski atelier, brijačnicu i dr., te za zabavu orkestar. «Putnik » ima na ladji svoj ured. Parobrod će stalno ploviti na ovoj liniji: Sušak - Split - Dubrovnik -Grčka kasnije i Egipat. Krštenje, koje će obaviti sama Nj.Vel. Kraljica Marija bit će 21. veljače, a na prvo putovanje će brod krenuti 2. ožujka. Putovanja slijediti će svakog 2. i 16. dana u mjesecu i svako će trajati po 12 dana. Sve pobliže kod društva za promet putnika «Putnik».


Skupina plivačica i plivača na Ježevcu (Krk)


Poljske studentice na Rabu


Operna pjevačica Siegrid Onjegin pred hotelom «Miramare» u Crikvenici

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana