SUŠAČKA REVIJA broj 52

 


baština

BLAGO SUŠAČKE GIMNAZIJE

Gordana Žauhar

    Sušačka je gimnazija još od svog osnutka bila prvorazredna nastavna i znanstvena ustanova, izvrsno opremljena, u kojoj su radili odabrani profesori, koji su uz svoje pedagoško djelovanje bili i znanstveno i društveno aktivni. Stoga ne čudi da je takva škola bila odlično opremljena i da je već tada posjedovala
veliku i vrijednu zbirku učila iz fizike.

    Danas se u Prvoj sušačkoj hrvatskoj gimnaziji, u Rijeci, nalazi jedna od najstarijih zbirki učila iz fizike u Hrvatskoj, a možda i na širem području, s mnoštvom starih, vrijednih, rijetkih i dobro očuvanih učila. Ideja da se ona popišu i da se zbirka bolje prezentira javnosti vrlo je stara, budući da je skupština Ujedinjenih naroda prihvatila rezoluciju kojom je ova godina proglašena Međunarodnom godinom fizike, pravi je trenutak da se skrene pozornost javnosti na vrijednost te zbirke. 2005. godina se također naziva i Einsteinova godina, jer se navršava točno stotinu godina od kada je Albert Einstein objavio svoja tri epohalna znanstvena rada koja su bitno utjecala na daljnji razvoj fizike. Veliki je dio učila u Zbirci stariji od 100 godina i bitno je utjecao na razvoj fizike u našem gradu.

    Kako bi se zbirka prezentirala i izvan granica naše zemlje, u travnju ove godine održano je predavanje na međunarodnom znanstvenom skupu o nastavi fizike (Teaching Physics in Europe – exchanging experiences between EU-countries and their neighbours) u Austriji na Univerzitetu Johannes Kepler, u Linzu, na kojem je zbirka predrjana Zovko i Marija Jurišić, a uključeni su i učenici škole. Cilj je da se sva stara učila popišu, po potrebi obnove te da se tiskanjem kataloga Zbirka predstavi javnosti.


Rendgenska cijev iz 1909. godine.

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana