SUŠAČKA REVIJA broj 52

 


primorje

SVETKOVINE U PRIMORJU

Iz knjige Drugutina Hirca

Iz knjige Drugutina Hirca Hrvatsko primorje.

   Razmotriv i proučiv život Primoraca, hajde da vidimo, kako sprovadja znamenitije blagdane i svetce u godini. U oči Bogojavljenja (Sv. 3 kralja) blagoslivlje se po crkvama voda, koju pobožni puk grabi i svojim kućama nosi. Drugi dan idu s blagoslovljenom vodom u vinograde, koje na više mjesta škrope i govore: »Kolko kapljic, tolko bačvic!« Ponesu u žepu suhih smokava i daruju s njimi poznatije, koje sastaju ili susjeda, ako ga u vinogradu nadju, želeć mu takodjer toliko bačvica, koliko je u posudi, obično u vrču, kapljica. Obaviv posao, vraćaju se kućama i s onom blagoslovljenom vodom poškrope svakoga, koga na putu sastanu.

    Pokladno doba, doba je plesa i zabave. Kad se je narod povratio s večernice, zavrvi selo, jer će odpočeti igra i ples. Pristariji se muškarci zabavljaju kartama ili bučanjem, žene sa tombolom, a djeca sa čunjevima ili drugom kojom igrom. Kićene djevojke i »fanti« (mladići) pridolaze sa svih strana, da se »tancom« pozabave. Pleše se u sobi ili pod prostim nebom uz sopelice ili mješnice, a znade svirati i harmonika. Poslije plesa uzme svaki »fanat« svoju plesačicu izpod ruke, odvede ju na čašu vina, vode ili što zaželi. Kod plesa daruju djevojke šarenim kiticama, samim smiljem ili kušem (žalfija), narančama, jabukama ili drugim voćem. Kad joj u ruke utisne kuš, što ga izvadi iz zapučka ili iza uha, prišaptne joj tihano: »Uzmi srdce; od kuša se buša« (cjeliva). – Poslije plesa kreću djevojke i momci kući pjevajući. Mila primorska, ljubka i čuvstvena ljubavna pjesma razliega se onim blagim zrakom izpod modrog neba na daleko i široko, javljajuć često svietu, da se dva srdca složiše i zavolješe. I tako u ugodnoj zabavi prolazi mesopusno vrieme. U nedjelju ili na mesopustni utorak u selu se gdjetko i »maškara«. da sebe i druge pozabavi, a gradska gospoda izadju rado, da si prvimi janjići i »mladim lukom« (kozjakom) bradu omaste i medju pukom se razvesele. Ima pjesama, koje se u Primorju pjevaju samo u pokladno vrieme, tako na Kostrenama ova:

Lipa Mare
Papar pliva

Nina ninena, tra nina nena.*

S num ga pliva
Mila majka

Pokraj luga zelenoga.
Majka Mari,

Mari govorila:
»Ti si Mare

S dragim spala«.
»Oslepela mila majko

Ako sam ga ni videla.«
Kad je bilo niku doba

Niku doba ko polnoći
Mare sina porodila

Svetom Vidu
Zvoni zvone

Mari sina
Na krst nose.

Dvi su babe
S ričke drage

Dva su kuma,
Iz Košljuna.

    Napomena: Članci iz Sušačke revije u Web izdanje ne prenose se kompletni, sa svim slikama, potpisima pod slike, okvirima, tablicama i sličnim. Za cjelovit uvid u članke pogledate papirnato izdanje. Hvala.

Povratak na kazalo © 2001-2024 Klub Sušačana